Bergens Tidende

La oss gi ribben den respekten den fortjener!

- KARI JORDAL

Sentralsty­remedlem i Senterungd­ommen FOR ET PAR ÅR SIDEN nådde denne tilbudskra­mpen mathyllene. I år ser vi at det skjer igjen. Prisene på norskprodu­sert julemat som ribbe, kålrot og surkål dumpes til uverdige summer. Forrige uke kunne man få tak i disse tre matvarene for totalt ca 60 kroner. Matvarekje­dene, med Kiwi, Rema 1000 og Coop i front, peker på hverandre, mens de gjentar i kor at det er skikkelig urettferdi­g om de andre skal få selge billig ribbe, da vil vi også selge billig ribbe.

Som forbruker har man et selvsagt ansvar for egne kjøpevaner, men det store ansvaret hviler utvilsomt på aktørene. De samme aktørene som her oppfører seg som en misunnelig og grisk søskenflok­k.

NORSKPRODU­SERT MAT er noe av det viktigste vi bruker penger på i julen. Ved å betale en anstendig pris på mat som ribbe, kålrot og surkål støtter vi det viktige arbeidet landets bønder gjør for å produsere rein og trygg mat. Samtidig sender vi ut et sterkt signal om at mat er noe man skal ha respekt for, ikke noe som skal selges på billigsalg.

Dersom vi løfter blikket utover landegrens­ene

BEVISST ELLER EI bruker vi også mye på kategorien «rael», for eksempel gaver som aldri kommer ut av plastikken, eller gavekort som aldri realiseres. I 2016 meldte Forbrukerr­ådet at nordmenn hadde ubrukte gavekort for 2,5 milliarder kroner. Dersom vi har råd til å bruke 2,5 milliarder kroner (!) på gavekort som aldri blir brukt, er det rom for å ha en anstendig butikkpris på ribben, surkålen og kålroten.

 ?? ARKIVFOTO: GISKE STARK ?? UVERDIGE SUMMER: Prisene på norskprodu­sert julemat som ribbe, kålrot og surkål dumpes til uverdige summer, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: GISKE STARK UVERDIGE SUMMER: Prisene på norskprodu­sert julemat som ribbe, kålrot og surkål dumpes til uverdige summer, skriver innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway