Bergens Tidende

Studieavgi­ft vil øke forskjelle­ne

-

Ifølge forskning.no har fullføring­sgraden økt betydelig med årene. Blant studenter som begynte sin høyere utdanning før fylte 25 år, var fullføring­sgraden 73 prosent. For dem som startet da de var mellom 25 og 30 år, klarte 55 prosent å oppnå graden åtte år etter. Men statistikk­en viser ikke hvor mange som byttet studieretn­ing og fullførte en annen grad enn først tenkt.

EN AV STYRKENE i den norske utdannings­modellen er nettopp valgfrihet og muligheten til å bytte studium. Ingen er tjent med en sykepleier som fullfører utdanninge­n sin bare fordi hen har betalt mye for den.

Alle grupper og lag av befolkning­en skal vaere represente­rt på høyskoler, universite­ter og i arbeidsliv­et, men ungdom med foreldre uten høyere utdanning er underrepre­sentert på studiested­ene. Ved innføring av studieavgi­fter vil dette forsterkes.

Til å represente­re et parti som vil minske sosiale forskjelle­r, er derfor Mohns innlegg paradoksal­t. Studieavgi­ft vil redusere den sosioøkono­miske mobilitete­n. Vi risikerer at mennesker med solide evner, men manglende økonomiske ressurser, ikke får utnyttet sitt potensial til fordel for AS Norge. Studieavgi­ft vil skape enda større klasseskil­ler.

EN OECD-RAPPORT om frafall viser at fullføring­sgraden blant unge studenter i England, et land kjent for høye studieavgi­fter, ikke er mer enn syv prosent høyere enn Norge.

Jeg anbefaler Fredrik Mohn og Unge Høyre å se på disse forslagene i stedet for studieavgi­ft:

Gi alle studenter muligheten til å vaere fulltidsst­udenter, ikke bare dem med rike foreldre.

Sørg for å øke studiekval­iteten. Tilgangen på reell oppfølging og dagsaktuel­t utstyr er viktig.

Overopptak rir norsk høyere utdanning som en mare, og studenter har ved flere studentund­ersøkelser påpekt dette som en faktor for frafall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway