Bergens Tidende

Økonomisk nedgang i Kina kan ryste verdensøko­nomien

- PER THIEMAN per.thieman@pol.dk

Etter flere år med fremgang viser den kinesiske økonomien nå tegn på stagnasjon. Salget går dårlig og aksjene stuper i verdi. Om nedgangen fortsetter kan det få store konsekvens­er for verdensøko­nomien.

I flere år har Kinas rikdom økt med så forrykende tempo at det kun har vaert et spørsmål om tid før verdens mest befolkede land overhaler USA som verdens største økonomi. Nå befinner imidlertid Kina seg midt i en periode med kraftig økonomisk brems.

Natt til fredag kom ny statistikk som økonomer ser som et forvarsel på at landet er på vei mot en nedtur som kan ryste verdensøko­nomien. Industripr­oduksjonen i landet øker fortsatt, men i november var veksten på sitt laveste nivå på nesten tre år.

Enda mer markant var det at kinesiske forbrukere bruker langt mindre penger enn forventet. Det kinesiske detaljsalg­et økte med 8,1 prosent i november, og i mange andre land ville en slik økning ha vaert voldsom.

I Kina har økningen imidlertid vaert eksplosiv i en lengre periode, og veksten i november var den laveste siden 2003. Bedre blir det ikke av at bilsalget har falt med ti prosent – det største fallet i kinesiske bilsalg på nesten syv år.

Om man ser på det kinesiske aksjemarke­det begynner alarmene virkelig å ringe. De kinesiske aksjene har falt med hele 20 prosent siden januar. Til sammenlikn­ing har amerikansk­e aksjer holdt seg på omtrent samme verdi gjennom hele året.

Kina er presset på flere fronter, ifølge analytiker­e. Fra utsiden blir landet presset av at USA gjennom hele året har trappet opp en handelskri­g hvor president Donald Trump har lagt mer og mer toll

 ??  ?? CONTAINERH­AVN: I øyeblikket befinner Kina seg midt i en periode med kraftig økonomisk brems, og det kan bli verre, ikke minst som følge av tollkrigen med USA. Bildet er fra containerh­avne
CONTAINERH­AVN: I øyeblikket befinner Kina seg midt i en periode med kraftig økonomisk brems, og det kan bli verre, ikke minst som følge av tollkrigen med USA. Bildet er fra containerh­avne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway