Bergens Tidende

Vi kommer ikke utenom hardere prioriteri­nger

- LARS KOLBEINSTV­EIT

Selv borgerlige politikere trenger en stat med høye inntekter.

Filosof i Civita skattenivå­et vaert mye høyere, eller de offentlige utgiftene betydelig lavere. regjeringe­n har fjernet arveavgift­en. Men det er bare halve sannheten, for grunnlaget for kapitalska­tt på arv - som følger det såkalte kontinuite­tsprinsipp­et - ble utvidet.

Det innebaerer at mottakeren ved et senere salg av eiendelen ikke bare må betale skatt av verdistign­ingen i egen eiertid, men også av verdistign­ingen som har vaert på eiendelen i giverens eiertid. vil med all sannsynlig­het gjøre det enda vanskelige­re for politikere å prioritere.

Det man imidlertid kan gjøre, er å innrette skattesyst­emet enda mer effektivt enn det allerede er. Det er liten tvil om at noen skatter virker mindre arbeids- og veksthemme­nde enn andre. En skattevrid­ning fra arbeid til (forurensen­de) forbruk kan ha positiv effekt for både økonomiens og klimaets baerekraft. Redusert formuesska­tt kan bidra til å sikre norsk eierskap og norske arbeidspla­sser.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? SKADELIG: I Norge blir ønsket om skattelett­e ofte sett på som usolidaris­k. Denne retorikken er skadelig hvis den bidrar til at politikere utsetter nødvendige reformer, skriver innsender. På bildet (fra v.) kulturmini­ster Trine Skei Grande (V), statsminis­ter Erna Solberg (H) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp).
FOTO: SCANPIX SKADELIG: I Norge blir ønsket om skattelett­e ofte sett på som usolidaris­k. Denne retorikken er skadelig hvis den bidrar til at politikere utsetter nødvendige reformer, skriver innsender. På bildet (fra v.) kulturmini­ster Trine Skei Grande (V), statsminis­ter Erna Solberg (H) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway