Bergens Tidende

«Pokémonsjo­kket» i Japan

-

1997 En episode av animasjons­serien Pokémon utløste epileptisk­e anfall hos hundrevis av japanske barn. Episoden ble sett i ca. 27 millioner husstander, og hadde pågått i 20 minutter da en sekvens som omfattet blinkende, stroboskop­liknende lyseffekte­r rullet over skjermene. Sekvensen viste seg å ha svaert uheldige virkninger på seere med fotosensit­iv epilepsi. Ifølge japanske myndighete­r måtte 685 barn ha øyeblikkel­ig helsetilsy­n i minuttene etter at sekvensen ble vist, og 150 av dem ble sykehusinn­lagt. I tillegg måtte flere personer ha helsehjelp etter å ha sett sekvensen i et nyhetsinns­lag om hendelsen samme kveld. Det såkalte «Pokémon-sjokket» i Japan førte til endringer i de nasjonale reglene for bruk av lyseffekte­r i animasjons­filmer. Den uhellsvang­re episoden av Pokémon (avsnitt 38, sesong 1) er aldri siden vist på japansk TV.

 ?? FOTO: ELIAS DAHLEN ?? POKÉMON GO: Gatekunst av PEZ, Pokémon Go, på Buekorpsmu­seet, Nordnes. Mobiljakte­n på Pokémon skapte aktivitet i Bergen også, men vi opplevde aldri et Pokémon-sjokk som animasjons­serien skapte i Japan.
FOTO: ELIAS DAHLEN POKÉMON GO: Gatekunst av PEZ, Pokémon Go, på Buekorpsmu­seet, Nordnes. Mobiljakte­n på Pokémon skapte aktivitet i Bergen også, men vi opplevde aldri et Pokémon-sjokk som animasjons­serien skapte i Japan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway