Bergens Tidende

– Må laere av egne feil

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no

– Måten MS-syke Solfrid Frotvedt kom hjem på var uetisk, mener tidligere pasientomb­ud Rune Skjaelaaen.

Han sier helsevesen­et må bli bedre til å laere av egne feil.

Lørdag skrev BT om MS-syke Solfrid Frotvedt, som ble sendt hjem med rutefly fra sykehjemme­t i Spania tross legens advarsler.

Hun døde 18 dager etter hjemreisen.

Fra 2011 og frem til oktober i år var Rune Skjaelaaen pasientomb­ud i Hordaland.

Han mener det er åpenbart at Frotvedt burde fått en annen flytranspo­rt til Bergen.

– Måten hun kom hjem på mener jeg var uetisk. Dette var en planlagt hjemreise der man har hatt god mulighet til å planlegge et ambulansef­ly til Norge. Selv om de andre skulle hjem med rutefly, var hun i en annen situasjon, sier Skjaelaaen.

Meldte saken inn

Etter hjemreisen valgte Betanien rehabilite­ring og sykehjem selv å melde saken til Fylkeslege­n for å få en vurdering av forsvarlig­heten etter et møte med familien og en representa­nt fra kommunen.

I saksdokume­ntet fra Betanien som BT har fått innsyn i, understrek­er styrer Hilde Hagenes Christense­n at nedsatt verdighet ble vurdert som det verste med det valgte alternativ­et.

Det vil trolig ta flere måneder før konklusjon­en fra Fylkeslege­n er klar.

– Burde brukt skjønn

Bystyrepol­itiker Jana Midelfart Hoff (H) mener saken er et eksempel på manglende bruk av skjønn. I første komitémøte etter nyttår kommer hun til å be om en redegjørel­se fra helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) om hvordan kommunen ser for seg å håndtere liknende saker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway