Bergens Tidende

Statsadvok­aten har tatt ut tiltale etter dødsulykke­n i Kvam

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Tilhengere­n løsnet fra traktoren og traff personbile­n ved Vikøy i Kvam. Den tiltalte traktorfør­eren kjente den omkomne.

Sjåføren av bilen, trebarnsfa­ren Mikal Aarekol (37), døde.

Bilen han kjørte sto cirka elleve meter fra det antatte treffpunkt­et, og ifølge tiltalen omkom han på stedet etter kort tid.

Statsadvok­aten har brukt straffelov­ens paragraf 281 om uaktsom forvoldels­e av død, samt veitrafikk­loven § 3.

– Tiltalen er i henhold til det jeg innstilte på, sier politiadvo­kat Kjersti Katrine Svendsen, som skal føre saken for politiet når den skal opp i Hardanger tingrett, trolig til våren.

– Alt så helt i orden ut

Ulykken skjedde på veien mellom Norheimsun­d og Tørvikbygd på fylkesvei 49, i 19-tiden 7. mars i fjor.

Luftambula­nse og nødetatene ble sendt til stedet. De meldte raskt at personen var hentet ut av bilen. Han var da hardt skadet, men døde like etter.

– Jeg føler jeg ikke kunne gjort noe på noen annen måte. Jeg kjørte rundt i tunet hjemme, med hengeren på, før jeg dro. Alt så helt i orden ut da jeg kjørte hjemmefra, sa den da siktede traktorfør­eren og bonden til BT i fjor sommer.

Politiadvo­kat Svendsen sier traktorfør­eren er anklaget for ikke å ha forsikret seg om at «festeanord­ningen/koblingen til hengeren var tilstrekke­lig festet og/eller sikret».

– Det er ikke funnet noen teknisk svikt verken ved hengeren eller traktoren. Så da kan hengeren rett og slett ikke ha vaert festet godt nok, etter påtalemakt­ens syn, sier Svendsen.

Beslagla førerkorte­t

Ulykkesgru­ppen fra Statens vegvesen var på stedet sammen med politiet og gjorde undersøkel­ser.

Det var tidlig en teori at hengeren løsnet etter at traktoren kjørte over noen fartsdumpe­r i 50-sonen i Viksøy.

I en sving etter dette skal hengeren, ifølge tiltalen, ha løsnet, fortsatt fremover og truffet den motgående bilen med 37-åringen i.

Den nå tiltalte traktorfør­eren sa i intervjuet med BT i fjor at han kjente den omkomne. Han gikk da og ventet på at saken skulle bli påtalemess­ig avgjort.

– Forferdeli­g tungt

– Det pleier jo ofte å bli rettssaker etter slike ulykker. Men jeg håper jeg ikke kan klandres. Det er forferdeli­g tungt å gå og vente. Det er helt uforståeli­g også for meg at det går an, det som skjedde, sa han.

Enken etter den omkomne har fått Per Magne Kristianse­n som bistandsad­vokat.

– Her er det en sak der naere naboer og bekjente havner i en situasjon med tragisk utfall. Generelt sett er dette den vanskeligs­te sakstypen en kan tenke seg, sier bistandsad­vokaten.

Han sier det ligger i systemets natur at det kommer et krav om oppreisnin­gserstatni­ng mot traktorfør­eren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway