Bergens Tidende

Det er oppdaget skjeggkre ved Rothaugen skole

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

– Vi vet ikke hvor stor populasjon av insektene som befinner seg på skolen, sier rektor Guttorm Oskar Vik ved Rothaugen skole.

Vik ble varslet av biblioteka­ren ved skolen om at det var observert skjeggkre.

– Varselet er sendt videre til foresatte av de 540 elevene ved skolen, samt til etat for bygg og eiendom i Bergen kommune som eier bygget. Tiltak er i ferd med å bli iverksatt, sier Rothaugen-rektoren.

Lav risiko

I meldingen til foreldre og foresatte heter det:

«Det er liten sannsynlig­het for at insektene kan spres fra skolen til hjemmet gjennom barnas klaer. Skjeggkre kan spre seg med sekker og bager, men risikoen er lav dersom disse tas med hjem for natten, siden skjeggkre hovedsakel­ig er nattaktive. For å vaere på den sikre siden, anbefaler vi derfor at barnas sekker tas med hjem daglig.»

– Vi er jo en gammel skole, så det kan vaere fuktighet i deler av bygget. At skjeggkre ble oppdaget i biblioteke­t er ikke unaturlig ettersom de blant annet spiser papir, sier Vik.

Skoleferie

Rothaugen er en ungdomssko­le med elever fra 8.–10. trinn.

– Det blir skoleferie fra 21. desember til 2. januar. Jeg vet ikke hva vi kan få utrettet av tiltak i dette tidsrommet, men jeg håper selvsagt at vi skal få fjernet insektene.

Rektoren har i sin orienterin­g påpekt at skjeggkre er små insekter som er ufarlige for mennesker, og at de ikke gjør skade på bygningsma­sse eller dyr.

Overlever lenge uten mat

«Skjeggkre er nattaktive dyr som skyr lyset. Lyset påvirker derfor når og hvor man ser insektene. Ofte oppdager man dyrene når man skrur på lyset om morgenen. De er imidlertid raske og vil pile av sted for å gjemme seg når lyset blir skrudd på», heter det i orienterin­gen til foreldre og foresatte.

Skjeggkre har fått mye omtale det siste året. Dyrene er i stand til å spise det meste, kan de gnage og gjøre skade på en rekke vanlige produkter som for eksempel papir, tapet, bilder, bøker og de fleste tørre naeringsmi­dler. Tøy produsert av bomull, lin eller andre plantemate­rialer angripes også, mens tøy fra dyr, som for eksempel ull, ekte silke og pels, angripes sjelden. De kan overleve i opptil ni måneder uten mat. Individene kan bli opptil syv år gamle.

– Vi har bedt foreldre om å ta sine forholdsre­gler, men tror ikke det er stor fare for at noen skal dra dyrene med seg hjem, sier Rothaugen-rektoren.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? ROTHAUGEN: Rektoren ved Rothaugen skole, Guttorm Oskar vik, har sendt ut varsel om at det er oppdaget skjeggkre ved skolen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK ROTHAUGEN: Rektoren ved Rothaugen skole, Guttorm Oskar vik, har sendt ut varsel om at det er oppdaget skjeggkre ved skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway