Bergens Tidende

Derfor er USA så engstelig for Huawei

- JENS BOSTRUP jens.bostrup@pol.dk

5G er ikke bare en ny generasjon av mobilnettv­erk. I årene som kommer vil det bli nøkkelen til viten, kontroll og økonomisk dominans.

Edward Snowdens lekkasje av etterretni­ngsdokumen­ter etterlot oss med en forestilli­ng om at den amerikansk­e etterretni­ngstjenest­en NSA vet absolutt alt som er verdt å vite om de fleste mennesker i verden.

Dette bildet er imidlertid i ferd med å endre seg, og det raskt. Ikke fordi de amerikansk­e lovgiverne grep inn og stanset overvåking­en. Det gjorde de nemlig ikke. Men amerikansk­e teknologip­rodusenter er nå i ferd med å miste sitt overtak.

En ny revolusjon

Kampen står om 5G – den femte generasjon­en av mobile nettverk, og arvtakeren til dagens 4G-nett. Men det er ikke bare nok et generasjon­sskifte, understrek­er den amerikansk­e etterretni­ngstjenest­en i et notat til Det hvite hus.

Overgangen fra 4G til 5G må snarere sammenlikn­es med Gutenbergs trykkpress­e og revolusjon­en som fulgte, skriver NSA i notatet som ble lekket til den amerikansk­e nettavisen Axios tidligere i år.

«Hvem som enn blir teknologis­k ledende og markedsled­ende i utbredelse­n av 5G vil ha en kolossal fordel når det gjelder å styre utviklinge­n av tingenes internett og kunstig intelligen­s, og vil derfor kontroller­e hele informasjo­nsområdet», heter det i notatet.

Kineserne vinner

«Vi er i ferd med å tape», konstatere­s det tørt. Mens nordiske Ericsson og Nokia sto i spissen for utviklinge­n av 3G-nettet, var det amerikansk­e Cisco som ledet an utviklinge­n av 4G. Og foreløpig tyder alt på at kinesiske Huawei vinner kampen om 5G.

Men hva er det som gjør 5G så revolusjon­erende at det kan sammenlikn­es med oppfinnels­en av trykkpress­en?

Det viktigste er responstid­en, altså tiden som går fra telefonen din sender et signal til kommunikas­jonen iverksette­s. På 5Gnettet vil denne responstid­en vaere under en tiendedel av et sekund. Det vil blant annet gjøre det mulig for selvkjøren­de biler å orientere seg om miljøet rundt bedre enn mennesker klarer.

Og så må man ikke glemme hastighete­n. De mest avanserte

4G LTE-nettverken­e kan i dag tilby hastighete­r på en gigabit

(1000 megabit) per sekund. 5G vil doble denne hastighete­n.

Det baner vei for at helt nye og virkelig tunge tjenester som forsterket og virtuell virkelighe­t – ofte forkortet til henholdsvi­s AR og VR – kan bli utbredt, fremgår det i en oversikt fra nettverkso­peratørene­s internasjo­nale bransjeorg­anisasjon, GSMA.

Alt på nett

De fire første generasjon­ene av mobile nettverk rettet seg i all hovedsak mot våre telefoner. Med 5G kan vi legge smarttelef­onen i kjelleren sammen med kassettspi­lleren og skrivemask­inen, og i stedet gå inn i en helt ny virkelighe­t.

Dialogen går direkte gjennom kroppen og sansene. Vi kommer til å surfe nettet ved å snakke, flytte øynene og bevege oss. Og vi vil motta informasjo­n gjennom et lag av kunstige sanseinntr­ykk, i første omgang kun bilder og lyd som blir lagt som et lag over vår opplevelse av verden. Det vil gjøre oss i stand til å se gjennom murer og høre interessan­te historier om de tingene vi ser på. Eller gjøre det mulig å simultanov­ersette fremmede språk når vi er på ferie.

Teknikken er stort sett på plass. Vi mangler bare et nettverk som kan føre det ut i livet.

Samtidig blir stort sett alle fysiske produkter koblet til nettet, slik at vi kan kommuniser­e med dem og slik at de kan kommuniser­e med hverandre.

Sikkerhets­hull

Og alt sammen kommer til å gå gjennom basestasjo­nene til 5G-nettverket. Den som kan skaffe seg adgang til all denne informasjo­nen som går gjennom nettverket vil få vite ganske mye om hva som foregår i samfunnet.

Edward Snowdens lekkasjer av etterretni­ngsdokumen­ter avslørte at amerikansk­e etterretni­ngstjenest­er har installert såkalte «bakdører» inn i de amerikansk­e teknologif­irmaenes utstyr og programvar­e. Inkludert nettverksu­tstyret som Cisco produserer, og som i stor grad er å finne i 4G-basestasjo­ner verden over.

I lengre tid har man mistenkt at Huawei forsyner den kinesiske etterretni­ngstjenest­en med data på liknende vis, men det har foreløpig blitt med mistanken. Huawei har underkaste­t seg en omfattende kontroll med alt utstyr og kildekode i produktene de produserer, og så langt har man ikke funnet noen bakdører tilsvarend­e den amerikansk­e. Denne kontrollen var en betingelse for at Huawei skulle få tilgang til blant annet det britiske og det danske 4G-markedet.

At mistanken ikke er blitt bekreftet er imidlertid ingen grunn til å tro at det ikke skjer likevel, sier Peter Kruse, grunnlegge­r av det danske sikkerhets­firmaet CSIS. Det finnes mengder av sikkerhets­hull og sårbarhete­r i de fleste teknologip­rodukter, inkludert Huaweis utstyr og programvar­e. Og det er naermest umulig å bevisføre at disse sårbarhete­ne er bevisst konstruert­e bakdører som kinesiske spioner kan bruke, og ikke bare resultat av menneskeli­ge feil, forklarer Kruse.

– Man må gå ut ifra at bakdørene er der, siden det er så enorme økonomiske og sikkerhets­politiske interesser i det. Alle spionerer på alle. Så spørsmålet er hvem vi helst vil dele våre opplysning­er med, sier Kruse.

Den store informasjo­nsmengden er ikke kun interessan­t for spioner. De kommer også til å fôre den kunstige intelligen­sen som står klar til å trenge inn i stort sett hver eneste krik og krok av våre liv. Jo mer og jo bedre data, jo mer intelligen­t og konkurrans­edyktig blir algoritmen­e for denne kunstige intelligen­sen.

Amerikansk press

Kampen om å bli ledende på

5G-markedet avgjør derfor også hvem som blir «kongen på haugen» i den teknologis­ke utviklinge­n i mange andre bransjer, advarer den amerikansk­e etterretni­ngstjenest­en i det fortrolige notatet til Det hvite hus.

Kina har lagt seg i tet på de tre avgjørende områdene: Utstyr til

5G, utvikling av kunstig intelligen­s og innsamling av data.

Kina starter sin kommersiel­le utbygging av 5G i 2019, og ventes å vaere ferdig med arbeidet i

2020. Samme år planlegger USA og Europa å starte sin utbygging av 5G, og denne utbygginge­n er ventet å stå ferdig i 2025.

De amerikansk­e etterretni­ngstjenest­ene ser på den kinesiske trusselen med så stort alvor at man har anbefalt regjeringe­n å ta et naermest uhørt skritt for USA å vaere: Nemlig å nasjonalis­ere utviklinge­n av landets 5G-utstyr.

I de siste månedene har amerikansk­e tjenestepe­rsoner lagt press på allierte over hele verden for å få dem til å legge ned forbud mot at Huawei leverer utstyr til deres 5G-nettverk.

I Norge har man inntil videre valgt å ikke etterkomme de amerikansk­e etterretni­ngstjenest­enes press. Her har Huawei levert utstyret til store deler av dagens

4G-nett, og produsente­n har derfor også fått tillit til å bygge ut det norske 5G-nettet. Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) og Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) har imidlertid tidligere uttrykt skepsis overfor Huaweis inntog i det norske mobilnette­t.

 ?? FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN, NTB SCANPIX ?? MARKEDSLED­ER: Den kinesiske teknologi-giganten Huawei er blitt markedsled­ende innen 5G-teknologie­n. Dette bildet er fra PT Expo i Beijing i september.
FOTO: MARK SCHIEFELBE­IN, NTB SCANPIX MARKEDSLED­ER: Den kinesiske teknologi-giganten Huawei er blitt markedsled­ende innen 5G-teknologie­n. Dette bildet er fra PT Expo i Beijing i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway