Bergens Tidende

– Står overfor en ukjent utfordring

- NICHOLAS BERGH nicholas.bergh@aftenposte­n.no

Tallene viser at Norge får «svenskeban­k» i sprint. Landslagst­reneren tror det vil ta flere år å ta igjen Sverige.

Én finne. Én slovener. To russere. To amerikaner­e. Og fem svensker.

Det er flokken som ligger foran beste norske kvinne i sprintverd­enscupen. Maiken Caspersen Falla er helt nede på 12.-plass.

Verken hun – eller noen av lagvenninn­ene – har tatt en pallplass i vinterens tre første sprintrenn. Kontrasten til Sverige, som har dominert så langt, er stor.

– Vi har vaert veldig godt vant, med et kvinnelag helt i saerklasse. Nå står vi overfor en utfordring som er ukjent for oss. Sverige ser ut til å ha tatt oss igjen. Det er spennende, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

Her er tallenes klare tale

Resultaten­e fra distansere­nn forteller en helt annen historie. Der har Therese Johaug vunnet fire renn, mens Ingvild Flugstad Østberg har to pallplasse­ringer.

Men i sprint er det altså noe som har endret seg.

Sammenlikn­er man resultaten­e til de norske og svenske kvinnene sesongåpni­ngen, ser man en tydelig trend de tre siste årene. Tre første renn 2016/17: Sverige: 1 seier, 3 pallplasse­r,

4 finaleplas­ser

Norge: 2 seirer, 6 pallplasse­r,

8 finaleplas­ser

Tre første renn 2017/18: Sverige: 2 seirer, 2 pallplasse­r, 4 finaleplas­ser

Norge: 1 seier, 2 pallplasse­r,

5 finaleplas­ser

Tre første renn 2018/19: Sverige: 2 seirer, 6 pallplasse­r, 9 finaleplas­ser

Norge: 0 seirer, 0 pallplasse­r,

2 finaleplas­ser

Kort oppsummert: For to år siden dominerte Norge, for ett år siden var det helt jevnt og denne sesongen dominerer Sverige.

«Det er galskap», sier sprintesse­t Stina Nilsson til Expressen om sitt eget lag.

Men hva er det egentlig som foregår?

– Det er ikke noe overrasken­de at vi får disse resultaten­e, sier Fredrik Aukland, som har fulgt langrennss­porten tett flere år.

Han forklarer: – Hvis man på det de svenske juniorene har levert de siste årene, er det åpenbart at det kommer mange gode utøvere, spesielt i sprint.

Talentbølg­e

Tidligere år har nemlig Stina Nilsson (25) skilt seg kraftig ut på det svenske laget. I vinter har også de lovende løperne Maja Dahlqvist (24) og Jonna Sundling (23) – i tillegg til veteranen Ida Ingemarsdo­tter (33) – tatt steget opp på sprintpall­en.

Det norske laget har på sin side mistet fire ganger sprintverd­ensmester Marit Bjørgen. Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg er ikke lenger sikre kort i sprint, og de unge norske løperne preger ikke sprintrenn­ene like mye som de svenske.

Ole Morten Iversen har vaert på begge sider av «maktskifte­t». I sesongene 2016/17 og 2017/18 var han trener for de svenske kvinnene. Og tidligere i år tok han over det norske laget.

– Er det stor forskjell på hvordan Norge og Sverige trener på sprint?

– Nei, jeg har inntrykk av at det heller er motsatt. Jeg ble nesten overrasket over hvor likt det tenkes i Norge og Sverige. Da jeg begynte i Sverige, la vi litt mer vekt på fartsegens­kaper og hurtighet enn de hadde gjort tidligere. Det samme skjedde i Norge. Det er en identisk tilnaermin­g, sier landslagst­rener Iversen.

Ber om tid

Det hører med til historien at mye gikk mot det norske laget i Davos i helgen. Talentet Tiril Udnes Weng mistet skien under semifinale­n. I tillegg påpeker Iversen at Maiken Caspersen Falla slet med såre luftveier.

Iversen sier han er «rimelig trygg» på at Norge vil prestere bedre i sprint fremover.

– Det er helt naturlig at det svinger, sier Fredrik Aukland, som trekker frem Kristine Stavås Skistad (19) som en «kommende stjerne» i sprint.

Nå handler det om å snu trenden. Ole Morten Iversen får en nøkkelroll­e i dette arbeidet.

– Jeg er ikke bekymret. Jeg registrere­r at vi ikke har vaert gode nok. Vi tar ikke igjen Sverige på ett år. Gi oss noen år. Vi har spennende løpere i Norge som om to-tre år kan prege sprint på seniornivå , sier Iversen.

Verdenscup­en tar nå en pause på to uker. 29. desember begynner Tour de Ski i Toblach, Italia. Da står sprint på programmet.

 ?? FOTO: GEIR OLSEN, SCANPIX ?? SOLID SVENSK INNSATS: I sprintløpe­t på Lillehamme­r 30 november, var det mange svensker i finalen. Evelina Settlin (fra v.), Jonna Sundling, Hanna Falk og Stina Nilsson ble henholdsvi­s nummer 4, 1, 6 og 2 i rennet.
FOTO: GEIR OLSEN, SCANPIX SOLID SVENSK INNSATS: I sprintløpe­t på Lillehamme­r 30 november, var det mange svensker i finalen. Evelina Settlin (fra v.), Jonna Sundling, Hanna Falk og Stina Nilsson ble henholdsvi­s nummer 4, 1, 6 og 2 i rennet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway