Bergens Tidende

Stolt Cecilia Braekhus åpnet skole i Uganda

- TRULS FENRE truls.fenre@bt.no

Søndag åpnet Cecilia Braekhus «First Lady Primary School» i Uganda, der hun nesten tre år tidligere la ned grunnstene­n.

– Det var kjempestas. Det var full fest her, med alle som har jobbet med prosjektet, og andre fra området som kom for å feire. De nye bygningene er fantastisk flotte. Det er blitt alt det vi drømte om at det skulle bli, sier Braekhus på telefon fra Uganda.

Hun har jobbet med prosjektet siden 2014, i samarbeid med stiftelsen Bring Children From Streets. Det har ført til et tett samarbeid med norskugand­eren Richard Kiwanuka, stiftelsen­s initiativt­aker for den norsk avdelingen. Skolen skal ta imot barn fra slumområde­ne i hovedstade­n Kampala og 60 prosent av barna på skolen skal vaere jenter. Det betyr mye for Braekhus.

Likestilli­ng

– Jeg har jobbet med Richard i mange år og sett hvordan han har bygget opp utrolig mye for samfunn, barn og ungdommer her i Uganda. Han har blant annet bygget opp en bokseklubb, og han har jobbet mye for likestilli­ng. Det står sterkt i alt han gjør. Det er også noe som står mitt hjerte naer, forteller hun.

Navnet «First Lady Primary School» mener hun sender et viktig signal.

– Dette er ikke bare fantastisk for meg personlig, dette er noe som vil stå her for alltid. Det sender et sterkt signal å ha et slikt navn på en skole som dette. At jeg er stolt, er bare fornavnet.

Braekhus har hatt en lang sesong, som ble avsluttet med seier over polsk-amerikansk­e Aleksandra Magdziak-Lopes. Skal hun opp i ringen i 2019, skal det vaere mot en motstander med et betydelig navn.

Fri noen måneder

– Det har vaert tre tøffe kamper i 2018. Nå skal jeg kose meg og ta helt fri i noen måneder.

At 37-åringen har planer for hva hun skal gjøre etter boksekarri­eren, er det ingen tvil om. Men hva planene inneholder, vil hun ikke røpe foreløpig.

– Jeg holder kortene tett til brystet. Mye er i startfasen og jeg er ikke helt ferdig med boksingen. Men jeg kommer garantert ikke til å kjede meg når jeg er ferdig med boksing. Jeg kan blant annet vie mer oppmerksom­het til prosjekten­e Richard holder på med.

Nå gleder hun seg til å komme en tur hjem til Bergen.

– Jeg skal i hvert fall til Bergen i januar, for å møte familie og venner. Det ser jeg veldig frem til.

 ?? FOTO>: PRIVAT ?? KLIPPET SNOREN: Her åpner Cecilia Braekhus skolen i Uganda, som har fått navnet «First Lady Primary School».
FOTO>: PRIVAT KLIPPET SNOREN: Her åpner Cecilia Braekhus skolen i Uganda, som har fått navnet «First Lady Primary School».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway