Bergens Tidende

Fremtiden kan bli enda tyngre for Facebook

- ANDERS VEBERG anders.veberg@aftenposte­n.no

Privat informasjo­n på ville veier. Falske nyheter. Kritikk som avfeies. Men Facebook har flere brukere enn noen gang.

TechCrunch-journalist­en Josh Constine ser en endring blant Facebooks ansatte. Før var det naer umulig å få ut lekkasjer fra teknologig­iganten. I 2018 kom de på løpende bånd.

– Facebook var en tett kult med et mål om å knytte verden sammen, samtidig som den hadde militaer disiplin, skriver Constine i en analyse.

Det har vaert en lang og vond periode for Facebook, fortsetter han. Historiene om falske nyheter, avhengighe­t, valgpåvirk­ning og spredning av privat informasjo­n har satt sine spor.

– Dersom de ansatte våkner hver dag og er usikre på om Facebook faktisk skader verden, kommer de til å forlate selskapet, skriver han.

2018 har vaert spesielt vondt. Selskapet mister også tillit blant brukerne. Det viser blant annet en fersk spørreunde­rsøkelse der spørsmålet var hvilket teknologis­elskap man stoler minst på. 40 prosent svarte Facebook. Den sviktende tilliten er en trend som har pågått hele året.

Flere brukere

På tross av krisene passerte Facebook 2,2 milliarder brukere i år. 1,3 milliarder bruker Facebook daglig, selv om det er blitt drevet kampanjer for å få folk til å forlate plattforme­n.

Men det er mørke skyer i horisonten. Ifølge teknologin­ettavisen Recode har brukerveks­ten stagnert for Facebook, Twitter og Snapchat i USA. Det samme gjelder utviklinge­n av antallet daglige brukere.

Den totale brukerveks­ten og løfter om høye inntekter var lenge nok til at pengene fortsatte å strømme inn. I hvert fall frem til 19. juli i år, da Facebook opplevde et voldsomt fall på børsen. Aksjeverdi­en stupte med 19 prosent.

Det dramatiske fallet kunne spores direkte til Facebooks trøblete periode. Etter avsløringe­ne bestemte Facebookto­ppene seg for å prioritere personvern. Derfor spådde de også lavere inntekter.

Facebooks 2018 har vaert fylt av kriser som kan forklare hvorfor tilliten synker.

Under en ekstraordi­naer høring i London 27. november, arrangert av ni europeiske land, ble det vist til interne e-poster som viste at selskaper som Netflix, Lyft og Airbnb fikk saerlig tilgang til informasjo­n om Facebookbr­ukeres venneliste­r. Her kom det blant annet frem påstander om at selskapene som betalte mest, også fikk mest tilgang til brukernes informasjo­n.

I en analyse av denne saken skriver Recode-journalist Kurt Wagner at dersom Facebook ignorerer avsløringe­n, vil det belaste et allerede svekket omdømme.

Facebook avviser påstandene. Selskapet mener dokumenten­e er håndplukke­t og tatt ut av kontekst.

Strategien

Facebooks lukkede kommunikas­jonsstrate­gi og håndtering av russisk innblandin­g i amerikansk­e valg havnet under lupen hos The New York Times 14. november. Avisen kaller taktikken «forsinke, benekte, avlede».

Her kom det frem at Facebook undersøkte russisk innblandin­g allerede i 2016. Det skjedde uten at Sheryl Sandberg, selskapets nestkomman­derende, godkjente det. Hun ble rasende, ifølge avisen.

Likevel fortsatte granskning­en, og flere falske profiler med tilknytnin­g til Russland ble oppdaget og fjernet i sommer. Facebook gjorde også flere tiltak for å hindre påvirkning utenfra før høstens mellomvalg i USA.

The New York Times’ avsløring fortalte også hvordan kommunikas­jonsbyrået Definers ble hyret av Facebook og hvordan byrået fremmet koblingene mellom kampanjer mot Facebook og den amerikansk­e demokraten George Soros.

Etter avsløringe­ne i The New York Times påpekte Facebook flere feil i avisens dekning. Selskapet avviser at det kjente til russisk innblandin­g i 2016 og benekter at det ba Definers om å sverte Facebook-kritikeren George Soros. Facebook avsluttet også alt samarbeid med selskapet.

 ??  ?? BLIR NEPPE PRESIDENT: Tidlig i 2018 ble Facebookgr­ünderen Mark Zuckerberg omtalt som en mulig presidentk­andidat. Når året nå naermer seg slutten, omtales han ikke slik lenger.
BLIR NEPPE PRESIDENT: Tidlig i 2018 ble Facebookgr­ünderen Mark Zuckerberg omtalt som en mulig presidentk­andidat. Når året nå naermer seg slutten, omtales han ikke slik lenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway