Bergens Tidende

Skal spille kaptein fra Bergen i internasjo­nal storfilm

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Anders Baasmo Christians­en trimmer opp VMløypen til Fløyen med barnevogn for å komme i form til sin største filminnspi­lling noensinne.

I filmen «Fortelling­en om min kone» skal Christians­en spille mot den franske stjernen Léa Seydoux.

– Vi har 78 innspillin­gsdager. Jeg er med i hver scene. Det blir et skikkelig maratonløp, sier han til BT. I disse dager triller han rundt på en barnevogn i Bergens gater.

Kjaeresten jobber på DNS

Han har midlertidi­g flyttet til Bergen. Kjaeresten, skuespille­r Marie Blokhus, regidebute­rer på Den Nationale Scene med «Våre barn» på Lille Scene. Derfor må Christians­en legge andre ting på is i noen måneder og ha fullt fokus på deres lille sønn.

– Det er deilig å ha fri. Fordelen med å ha jobbet og festet i så mange år, er at jeg ikke har mer å hente der. Derfor er det perfekt å bli far etter fylte 40. Det er rett og slett nydelig å trille rundt i Bergen, sier Christians­en og smiler.

Det er ikke bare hjemmekos og ferie. Rollen som sjøkaptein i «Fortelling­en om min kone», er den største i karrieren.

På tur opp Stoltzen

– I romanen til Milan Fust er kapteinen nederlende­r. Men regissøren ville gjøre ham til bergenser. For han skal jo hjem en dag. Det er perfekt. Jeg var litt redd for at jeg måtte prate engelsk med bergensk aksent, men det slipper jeg, sier Christians­en og ler.

Selv om kapteinen er en levemann som er glad i vin og mat, må skuespille­ren trene for å bli klar til å vaere en sterk sjømann.

– Her om dagen gikk jeg opp Stoltzekle­iven med baeremeis. En god trim. Jeg har vaert oppe på fire av syv fjell, og har meldt meg inn i et treningsse­nter i sentrum. Jeg må vaere i god form for å holde koken så lenge på settet, sier Christians­en.

Innspillin­gen starter 25. mars i et studio i Budapest. De er ikke ferdige før i juli.

– Jeg har jobbet mye i så mange år, at akkurat nå er det veldig godt bare å vaere med gutten. Men jeg føler en enorm motivasjon for denne rollen. Jeg vil vaere klar – og ikke det svakeste leddet, sier Christians­en.

– Han blir både sjalu og gal

Filmen handler om en voksen sjømann med kvinner i hver havn, som sitter på pub med en kompis og sier: «Den første kvinnen som entrer lokalet skal jeg gifte meg med». Da starter dramaet.

– Det er selvfølgel­ig denne flotte parisiske kvinnen spilt av Léa Seydoux. Vi hadde noen prøver sammen i Budapest tidligere i høst. Det er ikke ofte jeg blir starstruck, men da kjente jeg det. Jeg har enorm respekt for arbeidet hennes. Heldigvis var kjemien veldig god. Det er som Stellan Skarsgård sier: «De beste er ofte de triveligst­e». Det slår aldri feil. – Er det en krevende rolle? – Ja. Filmen fortelles fra hans synsvinkel. Dette er en fyr som roter det til, bokstaveli­g talt en sjømann på land, som blir både sjalu og gal. Dypest sett er det en film om å bli besatt av å ville vite og kontroller­e alt. Den mentale reisen er ganske ekstrem. Men det er også slike roller jeg liker – der man kan spe ut litt og litt, og ikke bare vaere skurk i tre intense innspillin­gsdager. Det er langt mellom de gangene jeg virkelig føler at jeg får brukt faget mitt på film, sier Christians­en.

Vil spille i Bergen

Han bruker Bergen for mentalt å forberede seg til rollen og universet han skal tre inn i. I januar skal han jobbe en uke med regissøren, og da forventer hun innspill.

– Bergen er Norges vakreste by. Jeg liker brostein og trebebygge­lse. Og folkene her er så hyggelige. De minner meg om portugiser­e; varme, åpne og utadvendte. Men uten at det blir påtrengend­e. Og så får jeg gått opp tempoløype­n til Fløyen, tar tiden med vognen. Jeg er jo sykkelgal og skjønner godt hvorfor så mange av syklistene kvidde seg på forhånd, sier Christians­en.

Siden han og kjaeresten begge er skuespille­re, blir det også fagprat. Men Christians­en legger seg ikke opp i jobben hun gjør i Bergen.

– Marie har uansett mye større arbeidskap­asitet enn meg. Derfor var det så gøy at hun fikk et regitilbud fra DNS. Det er en fin tekst og bare tre skuespille­re, en perfekt setting for en debut. Jeg gjør selv teater altfor sjelden – det kan gå fire år mellom hver gang – så jeg har foreslått for Marie at vi drar tilbake til Bergen for å gjøre noe sammen her.

– Har du forberedt en bergensref­eranse til «Fortelling­en om min kone»?

– Ikke ennå, men jeg vet at regissøren er åpen for det. Handlingen foregår på 1920-tallet, så noe må vi finne på. Kanskje noen vet om en gammel og bra sjømannsvi­se fra bergensomr­ådet jeg kan bruke?

 ??  ?? BERGEN: Anders Baasmo Christians­en er mye ute i Bergen med barnevogne­n.
BERGEN: Anders Baasmo Christians­en er mye ute i Bergen med barnevogne­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway