Bergens Tidende

La oss åpne dørene

- ESPERANZA DIAZ

Norge stenger muligheten til å vaere et nytenkende land ved å lukke igjen døren for innvandrer­e.

Fastlege i Bergen, førsteaman­uensis ved Institutt for Global Helse og Samfunnsme­disin (UiB) og Forsker ved Nasjonal kompetanse­enhet for minoritets­helse (NAKMI) til barna sine. Det var sikkert noen som var drevet av eventyrlys­t akkurat som i dag, men da fantes det ikke grenser og oppholdsti­llatelser.

Nøkkelord for suksess i vårt samfunn er innovasjon, grensespre­nging, samarbeid på tvers, kreativite­t. Men alt dette skjer ikke når for eksempel ungdommer eller turnuslege­r med innvandrer­bakgrunn ikke får laerings- eller turnusplas­ser i Norge, for å nevne noe.

FORDOMMER OG FALSKE FAKTA er farligere for minoritete­ne enn for andre, og i et demokratis­k samfunn er det majoritete­ns jobb å prøve å få fakta på bordet. Når våre politikere blir sitert på at «mange» EØS-arbeidsinn­vandrere tar med seg barnetrygd­en til hjemlandet uten å be om redegjørel­se for hvor de har disse tallene fra, forsterker vi fordommer og forakt.

I en nyere rapport fra SSB har 46 prosent av de norskfødte med innvandrer­foreldre opplevd å bli forskjells­be- handlet ved minst én anledning enten på arbeidspla­ssen, ved ansettelse, ved utdannings­institusjo­n eller i helsevesen­et. Av disse mente 27 prosent at forskjells­behandling­en skyldtes deres innvandrer­bakgrunn. Norge stenger sine egne muligheter til å vaere et ledende land på nytenking ved å lukke igjen døren for innvandrer­e.

JEG HAR EN HISTORIE fra virkelighe­ten: For en tid tilbake ble en av mine utenlandsk­e studenter fra et muslimsk land alvorlig skadet. Vedkommend­e bodde alene i Norge, uten familie og med få venner.

 ??  ?? GEVINST: Hvis vi klarer å integrere de beste av de norske og utenlandsk­e tradisjone­r, kulturer og vaner, kan innvandrer­e få med seg det beste av afhgansk flyktning i en bil sammen med andre flyktninge­r i Saint Omer, Frankrike.
GEVINST: Hvis vi klarer å integrere de beste av de norske og utenlandsk­e tradisjone­r, kulturer og vaner, kan innvandrer­e få med seg det beste av afhgansk flyktning i en bil sammen med andre flyktninge­r i Saint Omer, Frankrike.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway