Bergens Tidende

Samarbeid gir gevinst begge veier

- DAG RUNE OLSEN

Mange av våre utenlandsk­e studenter har forsket på tema av stor relevans for sitt hjemland.

Rektor, Universite­tet i Bergen deler av verden å kjenne som en del av sin utdanning ved UiB.

Hundrevis av studenter fra partnerlan­d utenfor Europa, mange av dem fra lav-inntektsla­nd, har blitt utdannet i Bergen, ved de fleste av våre fakultet. Gjennom et godt og langvarig samarbeid mellom de vitenskape­lig ansatte ved UiB og ansatte på institusjo­ner i de aktuelle land, har man kunnet gi studentene en unik utdanning.

STUDENTENE HAR FÅTT veiledning av vitenskape­lige ansatte i Bergen i samarbeid med ansatte ved partnerins­titusjoner i hjemlandet. Mange har studert tema av stor relevans for sitt hjemland ved hjelp av et slikt samarbeid, og det skaper gode vilkår for god forskning og god utdanning.

For eksempel har Senter for internasjo­nal helse ved UiB lange tradisjone­r for å ta imot studenter fra våre samarbeids­universite­t i sør. Senteret tilbyr disse studentene en utdanning de ikke i samme grad kan få i sitt eget hjemland. Vi bruker våre miljøer for å skape fremragend­e kompetanse også i andre deler av verden.

Dette har vaert støttet og ønsket av norske myndighete­r i en årrekke gjennom program i Norges forsknings­råd og Norad. Det betyr ikke at UiB driver uhjelp, men at UiB hjelper med kompetanse­bygging samtidig som vi tilegner oss ny kunnskap, som nye studenter/stipendiat­er fra andre land og andre kulturer bringer med seg.

Kunnskap om hvordan man kan løse noen av de store globale utfordring­ene, er viktigere enn noen gang. Kunnskap må nødvendigv­is hentes utenfor Norge for å forstå hvordan ting henger sammen. UiB ønsker å vaere i første rekke med å tilby studenter slike erfaringer i tilknytnin­g til studiene, og har derfor lang tradisjon for partnerska­p med institusjo­ner i sør. Dette er en strategi som vi ønsker å forsterke, som en del av vårt arbeid med FNs baerekraft­mål. Her er nettopp partnerska­p det meste sentrale virkemidde­let.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? SAMARBEID: UiB skal utvikle fremragend­e forskning og tilby den beste utdanninge­n. Samarbeid med andre forsknings­institusjo­ner, både lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt, er et viktig element i dette, skriver UiBrektor Dag Rune Olsen.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE SAMARBEID: UiB skal utvikle fremragend­e forskning og tilby den beste utdanninge­n. Samarbeid med andre forsknings­institusjo­ner, både lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt, er et viktig element i dette, skriver UiBrektor Dag Rune Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway