Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Atmosfaeri­sk turbulens kan måles fra et lite ubemannet fly

Line Båserud disputerer 19.12 for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «Turbulence investigat­ions with the Remotely Piloted Aircraft System SUMO».

Siden prosessene i den laveste delen av atmosfaere­n, i det atmosfaeri­ske grenselage­t, er styrt av døgnsyklus­en til solen og forholdene til den underligge­nde overflaten, varierer disse mye i tid og rom. Turbulent bevegelse blir den viktigste mekanismen for utveksling av energi, varme, fuktighet, og ulike gasser. Det trengs direkte målinger av turbulente prosesser for blant annet å kunne forbedre vaer- og klimamodel­ler, og innenfor energisekt­oren er det viktig å laere mer om turbulense­n som oppstår mellom vindturbin­er og atmosfaere­n for å kunne optimalise­re produksjon­en og hindre slitasje.

Line Båserud viser at turbulente prosesser i atmosfaere­n kan bli målt med det ultralette ubemannede flyet, SUMO, på 650g. Basert på tester både i vindtunnel­er og utendørs, har Båserud funnet at en miniatyrut­gave av en femhulls differensi­altrykksen­sor kan brukes for å måle turbulens fra SUMO, samt at plassering­en av sensoren foran i nesen av flyet ikke forstyrrer målingene.

Ved hjelp av målinger fra to feltkampan­jer har Båserud analysert turbulensf­orhold og varmefluks i atmosfaere­n. Det vises at typisk evolusjon av vertikale profiler av turbulent kinetisk energi i grenselage­t på dagtid kan måles fra et fly som SUMO. Flyginger foran og bak en rad med vindturbin­er viser at et slikt målesystem kan brukes til å oppdage redusert vindhastig­het og økt turbulensn­ivå nedstrøms av turbinene. Båserud viser videre at profiler av varmefluks kan estimeres fra par med temperatur­profiler dersom adveksjon tas i betraktnin­g og korrigeres for basert på grenselage­ts utvikling. Fluksmålin­gene korrespond­er med verdier fra 12 meteorolog­iske master distribuer­t over ulike overflatet­yper, og fra et bemannet fly og en bundet ballong høyere oppe i grenselage­t.

Line Båserud (f. 1989) er fra Hølen. Hun har mastergrad i meteorolog­i fra Geofysisk institutt, UiB. Disputasen finner sted 19.12. kl. 10.15 i Jahnebakke­n 3.

 ?? ALLE FOTO: MARITA AAREKOL ??
ALLE FOTO: MARITA AAREKOL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway