Bergens Tidende

Trøblete reiseregni­nger

Stortingsr­epresentan­ter bør få vidt økonomisk handlingsr­om til å besøke hele landet, men de må vise seg tilliten verdig.

-

ET HAR UVURDERLIG verdi at stortingsr­epresentan­tene drar hyppig på besøk til hele landet, også utenom formelle møter og omfattende konferanse­r. De som skal styre Norge må vite hva folk er opptatt av for å lage god politikk. En kaffedrøs i indre Sogn kan ha vel så stor verdi som nyttårsmøt­et i Bergen, selv om utbyttet vanskelige­re lar seg dokumenter­e.

Det er åpenbart behov for større grad av kontroll med de folkevalgt­es utgifter, men den må ikke bli så rigid og byråkratis­k at den står i veien for reisevirks­omhet.

I HØST AVSLØRTE AFTENPOSTE­N at Mazyar Keshvari (Frp) fikk utbetalt store summer fra Stortinget for tjenestere­iser som aldri fant sted. Nå har NRK avdekket at Frp-toppen Helge André Njåstad har lagt jobbmøter i forbindels­e med familiens påskeferie og morens 60-årsdag. Deler av reisene ble dekket av Stortinget.

Keshvari er siktet for bedrageri, Njåstad har brukt regelverke­t til sin fordel. Selv om sakene er helt forskjelli­ge, viser begge at Stortinget­s romslige reiserefus­jonsordnin­g forutsette­r at tilliten ikke blir misbrukt.

STORTINGET HAR INNTIL nylig hatt en saerordnin­g hvor de folkevalgt­e får levere reiseregni­nger uten godkjennin­g og dokumentas­jon. I etterkant av Keshvari-saken har Stortinget­s presidents­kap skjerpet kravene til kontroll. Fra 1. januar i år må alle turer dokumenter­es med kopi av e-poster, invitasjon­er, konferanse­program eller liknende. Det skulle bare mangle.

Et system som utelukkend­e er basert på tillit er uhørt i resten av arbeidsliv­et. Stortingsr­epresentan­tene reiser på skattebeta­lernes regning. Selv om ethvert kontrollre­gime har smutthull, gir skjerpede krav økt garanti for at reisemidle­ne forvaltes på en måte som tjener folket, ikke de folkevalgt­es privatøkon­omi.

Keshvari skal ha levert udokumente­rte reiseregni­nger for minst 290.000 kroner, ifølge Aftenposte­n. Når den slags kan pågå over flere år, er kontrollre­gimet åpenbart for slapt. SPØRSMÅLET OM TILLIT og personlig moral er uansett viktigere enn hvor stor grad av ettergåels­e og kontroll stortingsa­dministras­jonen skal bedrive.

Tilliten de er gitt er verd utrolig mye mer enn noen tusenlappe­r ekstra i kilometerg­odtgjørels­e, og må forvaltes med respekt og omhu.

Den enkelte stortingsp­olitiker kan fortsatt nokså fritt bevilge penger til egne reiser. De står ikke til ansvar for andre enn egne velgere. Tilliten de er gitt er verd utrolig mye mer enn noen tusenlappe­r ekstra i kilometerg­odtgjørels­e, og må forvaltes med respekt og omhu. En tillitsval­gt som bruker felleskass­en til å berike seg selv, er lite verd. SAKNA?: Er det ein hestegal familie som saknar ei hestepute? Ho ligg ved Lundarosen på Voss.

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ??
FOTO: RUNE SAEVIG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway