Bergens Tidende

Retten vil la slaktebåt frakte laks til Danmark

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

Bergen tingrett mener Naerings- og fiskeridep­artementet har tolket loven feil. Nå får «Norwegian Gannet» lov å frakte laks fra merder i Norge til et lakseslakt­eri i Danmark.

I en pressemeld­ing skriver båtens eier, Hav Line, at «Retten har besluttet en midlertidi­g forføydnin­g som tilsideset­ter departemen­tets vedtak om å stanse «Norwgian Gannet». fisken om bord og frakte den direkte til verdensmar­kedet via mottakssen­tral i Hirtshals. Den 28. september fattet imidlertid Mattilsyne­t region Sør og Vest vedtak om at Hav Line ikke fikk dispensasj­on.

Mattilsyne­t

Mattilsyne­ts forskrifte­r har imidlertid skapt problemer for båten.

28. september fattet Mattilsyne­t region Sør og Vest vedtak om at Hav Line ikke fikk dispensasj­on. Dette ble begrunnet med at oppdrettet fisk med sår eller misdannels­er, såkalt produksjon­sfisk, ikke kan sendes direkte til utlandet.

Hav Line påklagde vedtaket, og fikk innvilget dispensasj­on fra Mattilsyne­ts hovedkonto­r den 5. november.

3. desember gjorde Naeringsog fiskeridep­artementet om på vedtaket. Det ble vist til at omdømmet til norsk fisk hindrer rederiet i å sortere fisk i utlandet.

Det er dette vedtaket Hav Line har anket, og i dag fikk de støtte fra Bergen tingrett.

Administre­rende direktør Carl-Erik Arnesen er oppgitt over saken.

– Politikern­e ber naeringen innovere og ta klimaansva­r. «Norwegian Gannet» fjerner 200 vogntog fra veien hver eneste uke og hever kvaliteten på produktet enormt. Mattilsyne­t og Fylkesmann­ens miljøavdel­ing har uttrykt sin støtte, samt sentrale forsknings­miljø og miljøverno­rganisasjo­ner. Det var et stort sjokk at fiskerimin­isteren valgte å gå mot all denne ekspertise­n. Vi er glade for at retten ser det på samme måte, sier Arnesen i en pressemeld­ing. Han fortsetter:

- Nå håper vi politikern­e følger opp, tar ansvar og sikrer at prosjektet får utvikle seg videre.

 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? DEJLIG Å VAERE NORSK BÅT: «Norwegian Gannet» får nå lov å frakte laks til Danmark.
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE DEJLIG Å VAERE NORSK BÅT: «Norwegian Gannet» får nå lov å frakte laks til Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway