Bergens Tidende

Fylkeskomm­unen hyret inn Jan Åge Fjørtoft til å vaere konferansi­er. Det kostet 75.000 kroner.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Den tidligere fotballpro­ffen ledet fylkesordf­ørerens nyttårsmøt­e. Opposisjon­en reagerer på pengebruke­n og innholdet i møtet.

3. januar var rundt 300 politikere, naeringsli­vsledere og ledere av organisasj­oner fra Hordaland og nabofylken­e samlet på Radisson Hotel Bryggen.

«Styrke i samspel»

«Fylkesordf­ørar Anne Gine Hestetun inviterer til nyttårsmøt­e der styrke i samspel er tema», het det i invitasjon­en.

Det fem timer lange møtet var delt inn i tre bolker med titlene «Samspel skapar mangfald», «Det regionale samspelet» og «Samspel skapar innovasjon og naeringsut­vikling».

Deltakerne fikk dessuten en lett frokost og mingleluns­j med produkter fra lokale matproduse­nter.

I år hadde møtet fokus på nye Vestland fylke og Vestlandet, og delegasjon­er fra Sogn og Fjordane og Rogaland var blant de inviterte.

– Det er ikke tilfeldig at jeg har hentet inn en sunnmøring som konferansi­er, sa fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun (Ap) ved møtets åpning.

Sunnmøring­en var Jan Åge Fjørtoft, tidligere fotballpro­ff og nåvaerende TV-programled­er.

BT har bedt om innsyn i kontrakten mellom fylkeskomm­unen og Seminarpar­tner, firmaet som har Jan Åge Fjørtoft i sin stall. Den viser at fylket betalte 75.000 kroner for konferansi­ertjeneste­ne, inkludert moms. I tillegg skal fylket betale reise og opphold for Fjørtoft.

Budsjett på en halv million

Silja Ekeland Bjørkly, som er Høyres fylkesordf­ørerkandid­at, reagerer på pengebruke­n.

– Fjørtoft er en flink fyr. Men vi kunne sikkert funnet noen som hadde gjort denne jobben mye billigere eller gratis. Tidligere har dette møtet blitt ledet av fylkesordf­øreren selv, og det er en praksis jeg synes vi kan gå tilbake til, sier hun.

Budsjettet for møtet er totalt på en halv million kroner, hvorav 100.000 er satt av til foredragsh­oldere/underholdn­ing og konferansi­er. I tillegg til Fjørtoft, ble det betalt 9000 kroner til en pianist.

De andre postene ser ut til å lande under budsjett, slik at totalkostn­aden for årets møte ser ut til å bli rundt 400.000 kroner.

– Politikken borte

Fylkesordf­ørerens nyttårsmøt­e har lang tradisjon, men har tidligere inneholdt en fast sesjon der fylkes- og lokalpolit­ikere har møtt hordalands­benken på Stortinget, og kunnet komme med sine forventnin­ger og krav for det nye året.

Den sesjonen var det ikke plass til i år. Også det er Bjørkly kritisk til.

– Det er litt spesielt at politikken nesten var helt fravaerend­e. Tidligere har det alltid vaert statsråder og ordførere som har kommet for å snakke om politiske prioriteri­nger. Nå var det ingen slike innslag, sier hun.

Hun sier at flere dessuten reagerte på at talerliste­n var dominert av folk med Ap-bakgrunn.

– Først fylkesordf­øreren selv, deretter Hadia Tajik, så Tom Tvedt og Yngve Hallén, som begge har bakgrunn fra Arbeiderpa­rtiet. Det føltes litt som et

internt Ap-seminar, sier hun.

– Politikere snakker ofte

Fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun sier at hun bevisst har gjort nyttårsmøt­et bredere enn det tidligere var.

– Vi politikere snakker så ofte sammen. Derfor har vi invitert mye bredere, fra naeringsli­v og ikke minst fra frivillige organisasj­oner. Det er viktig at alle som har interesser i fylkeskomm­unens arbeid får komme. Dette er en måte å innlemme fellesskap­et.

– Men det er jo ikke folk flest som er invitert, men ledere som ofte går på slike konferanse­r?

– Ja, men de er her på vegne av fellesskap­et. Sånn er det jo, at lederne represente­rer det brede laget. Ut ifra responsen ser det ut til at møtet er blitt svaert populaert.

– Mye dugnad

Hestetun henviser til Bård Sandal, fylkesdire­ktør for regional utvikling, når det gjelder kostnadene.

– Men dette er ikke et dyrt arrangemen­t. Her er det mye dugnad. Det er klart at Jan Åge Fjørtoft gjør en jobb og skal ha betalt, men ellers er det stort sett dugnad, sier hun.

Sandal skriver i en e-post til BT at man i år ønsket høy kvalitet på konferansi­eren, «og ein som kunne inneha ein «nøytralite­t» i forhold til forankring i Vestland».

Sandal skriver at det var flere som hadde hørt Jan Åge Fjørtoft i andre sammenheng­er, og fått et godt inntrykk av ham i en slik rolle.

Han mener også at Fjørtofts idrettsbak­grunn gjorde ham spesielt relevant for temaet «samspill», og påpeker at alle foredragsh­oldere i år var gratis. I fjor brukte fylket 40.000 kroner pluss moms på å hyre inn bedriftsrå­dgiveren Silvija Seres.

Totalt har kostnadene for nyttårsmøt­et økt noe de siste årene. I

2015 var kostnaden 315.000 kroner, mens det i år altså blir mellom

400.000 og 500.000. Dette henger sammen med at deltakeran­tallet har økt, skriver Sandal.

 ??  ?? LEDET MØTET: Tidlige fotballpro­ff Jan Åge Fjørtoft ledet fylkesordf­ørerens nyttårsmøt­e forrige uke. – Her var det mange gode innlegg. Hvis Mini hadde gitt meg så gode innlegg på landslaget, hadde jeg scoret mange flere mål, sa Fjørtoft blant annet.
LEDET MØTET: Tidlige fotballpro­ff Jan Åge Fjørtoft ledet fylkesordf­ørerens nyttårsmøt­e forrige uke. – Her var det mange gode innlegg. Hvis Mini hadde gitt meg så gode innlegg på landslaget, hadde jeg scoret mange flere mål, sa Fjørtoft blant annet.
 ??  ?? KOSTE SEG: Fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun og Bergens ordfører Marte Mjøs Persen lo av Fjørtofts kommentare­r. I bakgrunnen idrettspre­sident Tom Tvedt, som også holdt foredrag på møtet.
KOSTE SEG: Fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun og Bergens ordfører Marte Mjøs Persen lo av Fjørtofts kommentare­r. I bakgrunnen idrettspre­sident Tom Tvedt, som også holdt foredrag på møtet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway