Bergens Tidende

Frp-opprørere får mer innflytels­e

- THOMAS SPENCE thomas.spence@aftenposte­n.no

Økende regjerings­slitasje gjør at Frp-leder Siv Jensen må pleie forholdet til Christian TybringGje­dde og andre «opprørere» tett. Nå er TybringGje­dde invitert til forhandlin­gene på Gran.

Slitasje, kompromiss­er og frustrasjo­n over KrF skaper spenninger i Frp.

– Det er en avstand mellom Frps statsråder og stortingsr­epresentan­ter, og det er et økende gap. Det skaper oppgitthet og apati, sier Frps utenrikspo­litiske talsmann Christian Tybring-Gjedde.

Kort frist sist

En kilde i Frp sier at da Høyre, Frp og Venstre i fjor ble enige om Jeløya-plattforme­n, fikk gruppen bare fikk 26 minutter til å lese gjennom det 80 sider lange dokumentet. Deretter var det grundig debatt før hver enkelt representa­nt skulle ta stilling: Enten stemme ja til plattforme­n og Venstre inn i regjeringe­n. Eller stemme nei med fare for å felle både regjering og partiledel­sen.

Årets regjerings­forhandlin­ger foregår på en helt annen måte og med mye tettere kontakt med stortingsg­ruppen.

– Det er en tettere dialog nå. Det er naturlig fordi det er en mer krevende situasjon: Vi har sittet lengre i regjering, og det er snakk om en utvidelse. Da er det naturlig at man involverer mer, sier en representa­nt som ikke vil snakke åpent om interne prosesser.

Er invitert til Gran

Tybring-Gjedde bekrefter at han er invitert til Gran for å diskutere aktuelle saker med partiets forhandler­e.

– Jeg er kalt inn til forhandlin­gene for å snakke med våre folk. Det er noe nytt. Jeg har ikke opplevd før at man prøver å forankre så godt i stortingsg­ruppe og parti, sier han.

Fire Frp-forhandler­e

Frps forhandlin­gsdelegasj­on består av Siv Jensen, nestledern­e Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug og parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi.

Det klareste beviset for voksende misnøye i parti og stortingsg­ruppe kom til syne da Frps stortingsg­ruppe før jul med kun tolv mot ni stemmer aksepterte budsjettfo­rliket med KrF.

– Det er et uttrykk for at stortingsg­ruppen mener vi trenger større gjennomsla­g i budsjettet og i regjerings­forhandlin­gene, sier en kilde.

Flere opprørere enn ventet

Antallet «opprørere» var på forhånd anslått til seks, men viste seg å vaere farlig naer et flertall selv uten at alle de velkjente «opprørerne» var til stede.

En slik situasjon vil Jensen for enhver pris unngå igjen ved å forankre og sikre seg støtte underveis i forhandlin­gene.

– Når formulerin­gene om innvandrin­g finslipes, er det viktig at vår innvandrin­gspolitisk­e talsmann Jon Engen-Helgheim sier ja til dem for at de senere skal aksepteres av et flertall i stortingsg­ruppen, sier en Frp-kilde.

De ulike fraksjonen­e har bidratt med dokumenter og politiske ambisjoner før sonderinge­ne startet, og underveis i forhandlin­gene.

– KrF er et døende parti

Tybring-Gjedde sier det er utfordrend­e å bli invitert inn til forhandler­ne:

– Enten blir man et gissel eller godt inkludert. Det er jo isolert positivt å bli tatt inn i prosessen. Men etterpå risikerer du å høre at «du har jo vaert med på dette», sier han.

Tybring-Gjedde har uansett ikke tro på et langvarig samarbeid med KrF.

– KrF er et døende parti. Det er ikke et parti som har fremtiden foran seg. Det har marginal oppslutnin­g og spisse meninger som har liten oppslutnin­g i befolkning­en. Jo mindre partier er, jo flere spisse meninger kan du ha uten å støte noen velgere fra deg, sier han.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB ?? SLITASJE: Frps forhandlin­gsdelegasj­on (bak til høyre) består av Siv Jensen, nestledern­e Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug og parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi. Slitasje, kompromiss­er og frustrasjo­n over KrF skaper spenninger i Frp. Flere sentrale Frp-ere blir nå involvert i samtalene. I forgrunnen KrFs forhandlin­gsleder, Kjell Ingolf Ropstad.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SLITASJE: Frps forhandlin­gsdelegasj­on (bak til høyre) består av Siv Jensen, nestledern­e Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug og parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi. Slitasje, kompromiss­er og frustrasjo­n over KrF skaper spenninger i Frp. Flere sentrale Frp-ere blir nå involvert i samtalene. I forgrunnen KrFs forhandlin­gsleder, Kjell Ingolf Ropstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway