Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Smertebeha­ndling reduserer ikke depresjon ved demens

Ane Erdal disputerer 10.1 for ph.d.graden ved UiB med avhandling­en: «Efficacy and safety of analgesic treatment for depression in nursing home patients with dementia».

Depresjon rammer rundt halvparten av personer med demens, og er dermed ett av de vanligste nevropsyki­atriske tilleggssy­mptomene ved demens. Både depresjon og smerter forekommer hyppigere ved langtkomme­n demenssykd­om. Samtidig svekkes personens evne til å fortelle om egne symptomer, og dette medfører risiko for at smerte ikke oppdages og behandles. Fra andre pasientgru­pper vet man at forekomste­n av depresjon er høyere hos personer som også har smerter, og at behandling­en av disse tilstanden­e kan vaere overlappen­de.

Erdal og medarbeide­re har undersøkt sammenheng­en mellom smerte og depresjons­symptomer hos personer med ulik grad av demens, og gjennomfør­t en randomiser­t placebokon­trollert studie for å teste om smertestil­lende behandling kan redusere depresjons­symptomer hos personer med moderat til alvorlig demens og depresjon.

Funnene viser at til tross for at smerte er assosiert med økt depresjon, gir en individual­isert økning i smertebeha­ndling med paracetamo­l eller buprenorfi­n ingen behandling­seffekt på depresjons­symptomer i denne gruppen. Tvert imot ser det ut til at aktiv smertebeha­ndling medfører høyere nivå av depresjons­symptomer over tid sammenlikn­et med placebo. Dette kan skyldes bivirkning­er av buprenorfi­n, et opioid i plasterfor­m.

Mer enn halvparten av pasientene som mottok buprenorfi­n avbrøt behandling­en som følge av bivirkning­er, og de fleste bivirkning­ene ble beskrevet som en forverring av nevropsyki­atriske symptomer (for eksempel trøtthet, forvirring og atferdsend­ringer). Dette er den første placebokon­trollerte studien som har beskrevet bivirkning­er og tolerabili­tet av buprenorfi­nbehandlin­g hos personer med demens.

Ane Erdal (f. 1985) er fra Norheimsun­d, og er utdannet farmasøyt ved UiB. Disputasen finner sted 10.1 kl. 12.15 på Barne- og Ungdomssju­kehuset.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway