Bergens Tidende

Skoleeleve­r føler de ble lurt til å melde seg inn i AUF

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND foto RUNE SAEVIG

Medlemstal­lene til Bergen AUF skjøt i vaeret på tampen av fjoråret. Karine Søreide (16) og Fanny Nupen (15) mener de ble lurt til å melde seg inn.

I midten av desember hadde AUF stand på Nordahl Grieg videregåen­de skole. Resultatet var at flere ungdommer meldte seg inn i ungdomspar­tiet.

Blant dem som ble vervet var Karine Søreide (16). Hun reagerer på fremgangsm­åten til AUF og sier at elevene ikke visste at de meldte seg inn i en organisasj­on.

–Det sto noen i gangen og lokket med Kinder-sjokolade. Hvis vi vippset ti kroner, så fikk vi den. Det gjorde jo alle.

Skoleeleve­n sier at hun stusset over opplegget.

–Når man skriver under på noe, så er det jo bare for å gi støtte til saken. Man betaler ikke for støtte. Men de sa det var en regel som var kommet. At man måtte betale for å vise at underskrif­ten var fra en ekte person.

Pågående politikere

Venninnen Fanny Nupen (15) ble også ufrivillig vervet.

– Vi satt og hadde spisepause. Så kom det en dame bort og spurte hva vi syntes om fravaersgr­ensen, og om vi ikke ville signere en underskrif­tskampanje mot den. Da sa de var fra AUF. Men vi visste ikke det var ungdomspar­tiet til Ap. Det kunne like gjerne vaert FAU de sa.

Søreide sier ungdomspol­itikerne var veldig pågående.

–Da Vippsen min ikke fungerte, var de veldig opptatt av at jeg skulle få noen andre til å sende penger for meg, sier Søreide, som understrek­er at hun aldri ble fortalt at hun meldte seg inn i et parti.

– Flere misforsto

Faren hennes, Geir Ove Søreide, fikk en melding fra datteren med spørsmål om han kunne vippse en som het Henrik Drivenes ti kroner siden hennes Vipps ikke fungerte. Det gjorde han.

–Men jeg syntes det var litt merkelig, så jeg spurte henne mer om dette da hun kom hjem. Det viste seg at hun trodde hun var med på en underskrif­tskampanje angående fravaersre­glene og abortsaken.

Henrik Drivenes er fylkessekr­etaer i AUF. Da faren skjønte at datteren hadde meldt seg inn i ungdomspar­tiet uten å vite det, tok han kontakt med Drivenes og stoppet innmeldels­en.

– Dette synes jeg er en veldig dårlig måte å gå frem på. Det sa jeg til Drivenes og jeg tok det også opp med skolen. Det var åpenbart at flere misforsto opplegget og ikke visste at de ble innmeldt i et parti.

– Skal informeres

Rektor Leif Sigurd Danielsen sier han bare har fått én tilbakemel­ding etter AUF-standen, og den var fra Søreide.

– Så jeg kan ikke si hvorvidt andre har reagert på dette.

Danielsen forteller at alle de politiske ungdomspar­tiene får anledning til å ha stand på den videregåen­de skolen.

– På stand inngår det også verving. Men eleven må jo få vite at de melder seg inn, sier Danielsen, som påpeker at han selv ikke var til stede og ikke vet detaljert hvordan dette foregikk.

Det er ikke første gangen AUF i Bergen får kritikk for måten de verver nye medlemmer. I 2016 ble nøyaktig den samme kritikken fremmet etter en intensiv vervekampa­nje.

– Har strenge rutiner

BT har vaert i kontakt med AUFs fylkessekr­etaer Henrik Drivenes. Han henviser til fylkeslede­r Leonora Hjelle.

– Det er bare å beklage hvis de ikke oppfattet at de ble medlem av AUF. Det kan skje, men vi har veldig strenge rutiner. Hvis vi får tilbakemel­ding om at folk ikke ønsker å vaere medlem, så melder vi dem straks ut, sier Hjelle.

– Hvilke rutiner har dere under vervingen?

– Vi har for eksempel verveblokk­er der folk skriver navn, adresse og signerer på at de ønsker å bli medlem av AUF. Da får de et medlemskor­t i retur. Det siste spørsmålet våre ververe stiller skal alltid vaere om de vil bli medlem i AUF, sier hun.

– Men forklarer dere at AUFmedlems­kap betyr at man blir medlem i et politisk parti?

– Ja, vi forteller at vi er ungdomsorg­anisasjone­n til Arbeiderpa­rtiet, men at vi er en selvstendi­g organisasj­on.

– Vet du at alle følger rutinene?

– Verveteame­t vårt blir jevnlig skolert, og vi legger stor vekt på disse punktene.

Fra 2017 til 2018 økte medlemstal­let i Hordaland AUF fra 600 til 950. Av dem er over 600 i Bergen AUF.

 ??  ?? REAGERER: Karine Søreide (til v.) og Fanny Nupen ble vervet til AUF på en stand på skolen uten at de fikk med seg at de meldte seg inn.
REAGERER: Karine Søreide (til v.) og Fanny Nupen ble vervet til AUF på en stand på skolen uten at de fikk med seg at de meldte seg inn.
 ??  ?? Leonora Hjelle
Leonora Hjelle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway