Bergens Tidende

Ber Valhammer gi seg

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Tolv fagforenin­ger i Bergen har underskrev­et opprop hvor de ber Roger Valhammer trekke seg til fordel for Marte Mjøs Persen i nominasjon­skampen.

Hører ingensteds hjemme, mener Ap-veteran og tidligere pressetopp.

Det har utviklet seg klare fronter i kampen om hvem som skal toppe Aplisten foran høstens kommuneval­g i Bergen.

Ungdommene i AUF har mobilisert kraftig for skolebyråd Roger Valhammer, mens fagbevegel­sen har stilt seg bak ordfører Marte Mjøs Persen.

Forrige uke skrev Klassekamp­en at det ble forberedt et fagforenin­gsopprop til støtte for Persen. Samtidig mente lederen for Fellesforb­undet avdeling 5, Roar Abrahamsen, at Valhammer burde trekke seg til fordel for Persen.

– Får nye sjanser

Nå har han fått støtte fra elleve andre fagforenin­gsledere. I et felles opprop skriver de at «en kampvoteri­ng mellom Marte Mjøs Persen og Roger Valhammer kan bli ødeleggend­e for en samordnet faglig og politisk valgkamp».

– Roger kan komme styrket ut av dette, om han følger oppfordrin­gen fra fagbevegel­sen. Verken lokalt eller nasjonalt vinner Arbeiderpa­rtiet noe valg uten støtte fra oss, sier fagforenin­gstopp Abrahamsen til BA, som omtalte oppropet først.

– Må ordne opp

Overfor BT vil ikke Abrahamsen si hva konsekvens­en blir dersom Valhammer ikke trekker seg.

– Jeg er bare én av tolv som har skrevet under her, så å konkludere noe på det blir ikke riktig. Å si at vi ikke engasjerer oss i valgkampen om han ikke trekker seg, vil jeg ikke sitte her og si. Abrahamsen mener den pågående kampen kan ødelegge for Aps sjanser i valget.

Tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo er Apmedlem og sitter som andre vararepres­entant i nominasjon­skomiteen til Vestland Ap. Han mener kravet fra fagforenin­gene ikke hører noe steds hjemme.

– En slik valgproses­s er en av de viktigste demokratip­rosessene vi har har. Man ber ikke en kandidat som er bedt om å stille og sier ja til det, om å trekke seg midt i prosessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway