Bergens Tidende

Over 33.000 hjortedyr testet for skrantesyk­e i 2018

-

Veterinaer­institutte­t har i løpet av 2018 analysert over 33.000 prøver fra hjortedyr for skrantesyk­e. Syv tilfeller ble påvist.

I 2018 fikk seks villrein påvist skrantesyk­e av den klassiske, smittsomme typen. Alle i Nordfjella sone 1. I tillegg fikk en elg i Flesberg i Buskerud påvist såkalt atypisk skrantesyk­e, som antas å kunne oppstå spontant hos eldre dyr, opplyser Veterinaer­institutte­t.

Oppdagelse­n av skrantesyk­e (Cronic Wasting Disease, forkortet CWD) i Norge i 2016 førte til omfattende tiltak for å fjerne smitte og hindre spredning, samt overvåking av bestander med hjortedyr.

I mars 2018 ble de siste dyrene i den smittede villreinbe­standen i Nordfjella sone 1 tatt ut av personell fra Statens Naturoppsy­n. Til sammen ble det skutt rundt

1400 villrein i området fra senhøsten 2017. Det ble her påvist skrantesyk­e hos 17 dyr.

Planen er å reetablere rein i Nordfjella etter den omfattende nedslaktin­gen. Men først skal det vaere en «brakkleggi­ngsperiode» av området på minst fem år.

Fra årets jaktsesong har Veterinaer­institutte­t testet lymfeknute­r og hjerneprøv­er for skrantesyk­e av cirka 480 dyr fra Hardangerv­idda, og i underkant av 80 dyr fra Nordfjella sone 2.

Forskere ved Veterinaer­institutte­t har beregnet at det er om lag 64 prosent sannsynlig­het for at Nordfjella sone 2 er fri for skrantesyk­e og rundt

67 prosent for at Hardangerv­idda er fri etter jakten i 2018.

Mattilsyne­t har satt et krav om 99 prosent sikkerhet for å erklaere områdene for smittefrie. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway