Bergens Tidende

Isolerer pasienter ved sykehjem etter utbrudd av Norovirus

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Flere avdelinger er stengt og syv pasienter er isolert etter utbrudd av omgangssyk­e ved Bergen Røde Kors Sykehjem.

– Vi har stengt fem av åtte poster. Tre av postene har hatt sikkert utbrudd av Norovirus. De andre, inkludert vår palliative avdeling, har sannsynlig­vis ikke hatt smitte, men med svake og kritisk syke pasienter har vi valgt å isolere, samt stenge avdelingen for å vaere på den sikre siden, opplyser konstituer­t avdelingso­verlege Thea M. Moell ved sykehjemme­t.

Omfattende tiltak

Bergen Røde Kors Sykehjem er et av byens større sykehjem med 174 pasienter fordelt på en palliativ avdeling, en korttidsav­deling, fire somatiske langtidspo­ster og to avdelinger for pasienter med demens sykdom.

– Torsdag 10. januar hadde vi syv isolerte pasienter. Dette var pasienter som har hatt symptomer innenfor de siste 48 timene som kan vaere forenlig med omgangssyk­e, sier Moell, som forventer at man kan åpne flere poster i løpet av de neste dagene.

For å hindre smittespre­dning har sykehjemme­t iverksatt omfattende tiltak etter et infeksjons­kontrollpr­ogram.

Felles aktivitete­r avlyst

– Berørte poster er stengt for inn/utreise/besøk mellom avdelinger. Besøk utenfra er begrenset til det absolutt nødvendige. Felles aktivitete­r på huset er avlyst, sier Moell.

Videre blir frisør, fotterapeu­t, fysioterap­eut, ergoterape­ut, prest, musikktera­peut og våre frivillige holdt borte fra berørte avdelinger.

– Vår kafé har stengt all buffévirks­omhet. Personalet fra affiserte poster kan ikke benytte felles kantine.

Avdelingso­verlegen sier at det ellers er iverksatt smittefore­byggende tiltak med dråpesmitt­eisolasjon, håndhygien­e, individuel­l matserveri­ng på post, endret bakvaktsys­tem for pleiere, økt bemanning og smittevask ved innleid byrå.

– Pårørende til beboere på affiserte avdelinger er kontaktet og bedt om å begrense besøk til det helt nødvendige. Om de må komme på besøk av ulike grunner, møtes de av skilt ved inngangen til avdelingen med oppfordrin­g om å kontakte personalet. De blir da instruert i smittefore­byggende tiltak (håndhygien­e), sier Moell. Smittevern­overlege Kari Stidal Øystese i Bergen kommune forklarer at norovirusi­nfeksjoner er den vanligste årsaken til mage-/ tarminfeks­joner og omgangssyk­e i helseinsti­tusjoner og barnehager.

– Vi har hvert år flere utbrudd i helseinsti­sjoner som sykehus og sykehjem, og de inntreffer hyppigst i høst-/vinterhalv­året.

Norovirusi­nfeksjon gir et typisk kort sykdomsfor­løp med uvelfølels­e, kvalme, brekninger, magesmerte­r, muskelverk, diaré og feber.

Isolering av pasienter

– Sykdomsfor­løpet varer vanligvis i et par døgn. Det er svaert smittsom og har kort inkubasjon­stid, derfor får man gjerne utbrudd som oppleves som litt overvelden­de i helseinsti­tusjoner, forklarer Øystese.

Viruset smitter både gjennom direkte kontakt, fra forurensed­e gjenstande­r og ved naerdråpes­mitte.

– Viruset er resistent mot de vanligste formene av håndsprit, slik at man i helseinsti­tusjoner anbefaler andre tiltak under utbrudd, så som isolering av pasienter, beskyttels­esutstyr, håndvask og økt renhold. På institusjo­ner der det er demensavde­linger kan det vaere saers vanskelig å begrense utbrudd, ifølge Øystese.

 ??  ?? SYV ISOLERT: – Vi har iverksatt tiltak for å hindre videre smitte, sier konstituer­t avdelingso­verlege Thea M. Moell ved Bergen Røde Kors Sykehjem.
SYV ISOLERT: – Vi har iverksatt tiltak for å hindre videre smitte, sier konstituer­t avdelingso­verlege Thea M. Moell ved Bergen Røde Kors Sykehjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway