Bergens Tidende

Omkomne i Tamokdalen hentes ut tidligst mandag

-

Arbeidet med å hente ut de fire omkomne skiløperne i Tamokdalen kan tidligst skje mandag, basert på vaerprogno­sene.

– Alle tiltak er avhengige av vaerog skredforho­ld. Det er derfor ikke mulig å si noe sikkert om tidspunkt for tiltakene, skriver politiet i en pressemeld­ing.

Det videre arbeidet er planlagt i tre faser: Lokaliseri­ng og posisjoner­ing av de savnede, sikring av skredområd­et og uthenting av de omkomne. Gravingen skal etter planen gjøres for hånd.

Mest risikofylt

– Dette er den mest risikofylt­e delen av operasjone­n, og vi vil derfor løpende foreta en sikkerhets­messig vurdering. Mannskaper må settes inn i skredområd­et med helikopter, og de må også kunne hentes ut med helikopter.

Slik vaerprogno­sen var fredag ettermidda­g, kan arbeidet med lokaliseri­ng starte søndag og sikring og uthenting tidligst mandag.

– Sammen med frivillige mannskaper og med helikopter­støtte fra Forsvaret har vi ressurser til å jobbe dag og natt, og vi vil prioritere god fremdrift når operasjone­n settes i gang, skriver politiet.

Ber skiløpere melde seg

De finske skiløperne Mikael Sten

(29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29) er antatt omkommet i skredet, som gikk onsdag

2. januar. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

I tillegg til arbeidet med å hente ut de omkomne ønsker politiet kontakt med en mann og en kvinne – begge finske – som skal ha vaert på tur på Blåbaerfje­llet samme dag som fire skiløpere ble tatt av skred. Basert på politiets opplysning­er skal de to vaere omkring 25–35 år gamle, og begge sto på ski i området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway