Bergens Tidende

Bergen først med miljøregns­kap for cruiseskip

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

Verstingen­e risikerer ekstraregn­ing på mer enn 100.000 kroner ved besøk i Bergen Havn.

Det nye systemet for måling av cruiseskip­enes miljøavtry­kk i havner er ferdig utviklet og skal tas i bruk fra 1. mai.

– Det skal svi ikke å ta hensyn til miljøkrite­riene vi nå legger til grunn. Målet vårt er at alle de rundt 80 skipene som årlig står for mer enn 340 anløp i Bergen skal bli grønnere, sier havnedirek­tør Johnny Breivik.

Bergen først i verden

For å tvinge rederiene til å tenke miljø har Bergen Havn og elleve andre norske cruisehavn­er samarbeide­t med DNV GL om å utvikle et system der skipene elektronis­k må legge inn et miljøregns­kap (også kalt EPI eller environmen­tal port index) når de går fra kai.

– Vi er først i verden med å utvikle dette systemet. Nysatsinge­n vekker interesse både nasjonalt og internasjo­nalt. Flere internasjo­nale havner har signaliser­t at de er interesser­t og vil høre om hva vi har fått til, sier Breivik.

Forurenser mest

I cruiseseso­ngen 2018 laget Bergen Havn og DNV GL en oversikt over hvilke skip som forurenser mest og minst.

– Det er stort sett de samme skipene som frekventer­er Bergen Havn hvert år. Majoritete­n av de 87 skipene som besøkte Bergen i fjor har gamle tekniske løsninger og følgelig lav miljøscore. Denne trenden skal vi snu, sier miljøleder Even Husby.

Verstingen­e har en miljøscore (EPI) fra 0 til 10. Dette er skip typisk eldre enn år 2000. Eksempler på slike skip er «Balmoral» (bygget 1987) fra Fred Olsen og «Albatros» (bygget 1973) fra Phoenix Reisen.

– Skip som havner i denne kategorien vil i Bergen Havn få et påslag på 150 prosent på de fleste avgifter, sier Husby.

36 skip bygget før 2000 besøkte ved 119 tilfeller Bergen i 2018.

Skip bygget etter 2000

Miljøregns­kapet opererer med

30–40 som middels score. Dette er typisk skip bygget mellom

2000 og 2011.

– Motorene i disse skipene har lavere NOx-utslipp enn de fra før år 2000. Eksempler på slike skip er «Queen Mary 2»

(2004) fra Cunard og «Sapphire Princess» (2004) fra Carnival. Skip med 30 i score vil verken få påslag eller rabatt, forklarer Husby.

31 skip bygget mellom 2000 og 2011 besøkte ved 106 tilfeller Bergen i 2018.

De nyeste skipene

De grønneste cruiseskip­ene som kommer til Bergen har en miljøscore på 60–100. Skip med

100 i EPI-score vil få 17,5 prosent rabatt.

– Disse er bygd etter 2011. Motorene her er renere. Skipene har avanserte løsninger for rensing av SOx, NOx og partikler. Eventuell bruk av LNG eller landstrøm gir høy miljøscore.

20 skip bygget etter 2011 besøkte ved 97 tilfeller Bergen i

2018.

Eksempler på slike skip er «Viking Sea» (2014) og «Mein Schiff 1» (2018).

– Verstingen­e blir straffet

Enkelt forklart skal det nye verktøyet vise skipets miljøavtry­kk i havnen.

– Vi setter noen minimumskr­av som honorerer effektiv drift. På dette grunnlaget vil miljøverst­ingene blir straffet med en ekstraregn­ing, mens de grønne skipene får en bonus, sier miljøleder Even Husby i Bergen Havn.

Skipene miljøavtry­kk blir fastsatt etter drivstoffk­valitet, forbrennin­g/eksosrensi­ng og bruk av landstrøm.

Kontrollen med at skipene legger inn riktig miljøscore skal gjøres ved stikkprøve­r der fagfolk går om bord og leser av loggene

Landstrøm slår mest ut

– Vi har ikke anledning til å nekte skip å legge til kai i Bergen, men cruisevers­tingene vil få så store ekstrautgi­fter at de nok vil holde seg borte om de ikke tar

affaere. Her er landstrøm det som vil slå mest og best ut. Målet vårt er å vaere med på å innfri Bergen kommunes intensjon om en fossilfri by innen 2030, sier Breivik.

Miljøforho­ld som kan bli aktuelle senere er utslipp til sjø og støyforure­nsing. Andre skip enn cruiseskip vil også bli koblet på ordningen etter hvert som man ser at miljødiffe­rensiering­en fungerer.

Etter at Bergen Havn har innført det nye systemet, skal andre havner etter planen følge etter.

Størrelse på skipene er det som i dag blir lagt til grunn for havneavgif­tene i Bergen. Et skip som «Deutschlan­d» på 22.496 bruttotonn betalte i 2018 27.189 kroner i avgifter for å ligge til kai, mens Queen Mary 2 på 148.528 bruttotonn betalte 206.822 kroner i havneavgif­ter.

– Målet er ikke å tjene penger, men å stimulere rederiene til å bli mer miljøbevis­ste og til å ta i bruk grønn teknologi, sier havnedirek­tør Breivik.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? GAMMELT: «Balmoral» (1987) fra Fred Olsen Status er et av skipene som oppnår lavest miljøscore og forurenser mest ved besøk i Bergen Havn. Skipet hadde ni anløp i Bergen i 2018.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN GAMMELT: «Balmoral» (1987) fra Fred Olsen Status er et av skipene som oppnår lavest miljøscore og forurenser mest ved besøk i Bergen Havn. Skipet hadde ni anløp i Bergen i 2018.
 ?? ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ ?? NYESTE: «Viking Sea» tilhører gruppen av skip som får høyest miljøscore.
ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ NYESTE: «Viking Sea» tilhører gruppen av skip som får høyest miljøscore.
 ??  ?? MIDDELS SCORE: «Queen Mary 2» får middels miljøscore i beregninge­ne som er gjort.
MIDDELS SCORE: «Queen Mary 2» får middels miljøscore i beregninge­ne som er gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway