Bergens Tidende

Fregattfor­liset

-

at den er kommet om bord.

En trappesjak­t i ene kortenden skal sørge for at folk kan komme seg på og av fartøyet etter at det er hevet.

Rundt der fregatten skal stå er det sveiset fast en 20 centimeter høy stålramme som skal samle opp eventuell forurensni­ng.

Gjør seg klar

Det er i grove trekk likt tegningene Boa allerede hadde.

Men selv om de hadde regnet på og tegnet mye av dette, hadde de ikke tatt høyde for at de skulle ta hånd om et skip som ikke lenger fløt.

– Slik vi hadde tegnet det ville vi føre skipet inn fra akterenden av lekteren, sier Penna.

I og med at kranfartøy­ene «Rambiz» og «Gulliver» må heve fregatten fra havbunnen før den kan tas om bord på lekteren, må de føre skipet inn fra siden.

Arbeidet på lekteren er ferdig. Nå venter de bare på klarsignal fra Forsvaret, før de vil frakte den nordover i Hjeltefjor­den og gjøre seg klar til å ta om bord fregatten.

På havaristed­et gjenstår imidlertid en del arbeid før kranfartøy­ene «Rambiz» og «Gulliver», som også ligger på Hanøytange­n inntil videre, kan starte hevingen.

På grunn av at fregatten har sunket ytterliger­e etter at planleggin­gen startet, har Forsvaret gått vekk fra den opprinneli­ge planen om å tre 18 kjettinger under vraket før det heves.

– Ikke trygt

Sjøforsvar­et vil nøye seg med 16 kjettinger, hvorav 14 allerede er strukket rundt skroget, og 12 allerede er riktig plassert.

Det kommer av at slingrekjø­len på fartøyet nå står begravet i havbunnen, og det er umulig for dykkere å få kjettinger under der.

– Det er ikke trygt å jobbe der den ligger nå, sier prosjektle­der Arild Øydegard i Forsvarsma­teriell.

Dermed må de først heve fartøyet noe, før de må gjøre fire utkapp av slingrekjø­len slik at de kan få kjettingen­e gjennom.

Når fartøyet deretter er hevet så mye at det ligger med 4,8 meter dyptgående, vil det settes på «Boabarge 33», som hever det de siste meterne før det kan fraktes til Haakonsver­n.

Selve seilasen dit er ventet å ta et par dager.

Skal åpne dører og luker

Øydegard forteller at det ble vurdert å feste kjettingen­e i skroget og ikke tre dem rundt, og slik «løfte fartøyet etter luggen», men disse planene ble forkastet.

Semco har laget innretning­er som plasseres på skroget for å holde kjettingen­e på plass, og hindre at skipet beveger seg i kjettingen­e under løftet.

Selve løftet må skje helt etter planen.

Fare for kollaps

Fregattens vekt er anslått til noe over 5000 tonn, men inneholder anslagsvis 10.000 tonn vann, mens den totale løftekapas­iteten til de to kranfartøy­ene er 7300 tonn.

Vannet må med andre ord ut etter hvert som fartøyet heves.

Øydegard sier de i tillegg til å åpne dører og luker om bord – mens Havarikomm­isjonen er med for å observere – vil bore hull enkelte steder i skroget for å sikre at det tømmes for vann.

Vi visste i hvert fall at dette var noe vi kunne gjøre.

Anders Penna, operasjons­leder i Boa

Det er ikke kranfartøy­enes kapasitet som legger begrensnin­ger på løftet, ifølge kommandørk­apteinen – det er skroget.

Dersom fartøyet heves for fort, og vannet ikke dreneres tilstrekke­lig underveis, er det fare for at det kan kollapse.

DNV GL har dobbeltsje­kket at planene er i henhold til deres beregninge­r.

– Med disse planene har vi ingen bekymringe­r for at skroget skal bøyes eller rives, sier Øydegard.

Vaeravheng­ig

Det er tatt høyde for at kjettingen­e vil spise seg inn i skroget under løftet, men det ventes ikke store hull som følge av det, forklarer Øydegard.

Han sier at de trenger et vaervindu på fem-seks dager med fint vaer, som vil si bølgehøyde under en halv meter, for at operasjone­n skal gjennomfør­es etter planen.

Dersom det kommer uforutsett­e vaerendrin­ger under hevingen, må fregatten settes kontroller­t ned på bunnen igjen.

Hevingen kan tidligst starte 20. januar.

Oppstarten avhenger av at de siste kjettingen­e kommer på plass slik de skal.

 ??  ?? Det er drøyt to måneder siden kollisjone­n mellom det fullastede tankskipet «Sola TS» og KNM «Helge Ingstad» i Hjeltefjor­den.«Sola TS» fikk mindre skader etter sammenstøt­et, og seilte til Polen for å repareres etter å ha losset i England.Forrige uke var det 250 meter lange skipet tilbake ved Sture-terminalen, hvor det laster olje på kontrakt med Equinor.Ingen ble alvorlig skadet i ulykken.KNM «Helge Ingstad» sank etter sammenstøt­et, og har ligget utenfor fjaerestei­nene i Øygarden i snart to måneder.Forsvaret har jobbet med å tømme havaristen for drivstoff og tilrettele­gge for hevingen av den. STOR LØFTEEVNE: Lekteren kan løfte 30.000 tonn. Fregattens vekt er anslått til noe over 5000 tonn, men inneholder anslagsvis 10.000 tonn vann.
Det er drøyt to måneder siden kollisjone­n mellom det fullastede tankskipet «Sola TS» og KNM «Helge Ingstad» i Hjeltefjor­den.«Sola TS» fikk mindre skader etter sammenstøt­et, og seilte til Polen for å repareres etter å ha losset i England.Forrige uke var det 250 meter lange skipet tilbake ved Sture-terminalen, hvor det laster olje på kontrakt med Equinor.Ingen ble alvorlig skadet i ulykken.KNM «Helge Ingstad» sank etter sammenstøt­et, og har ligget utenfor fjaerestei­nene i Øygarden i snart to måneder.Forsvaret har jobbet med å tømme havaristen for drivstoff og tilrettele­gge for hevingen av den. STOR LØFTEEVNE: Lekteren kan løfte 30.000 tonn. Fregattens vekt er anslått til noe over 5000 tonn, men inneholder anslagsvis 10.000 tonn vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway