Bergens Tidende

KrF skuffer Venstre i klima-saken

- ALF OLE ASK alf.ole.ask@aftenposte­n.no

KrFs landsstyre trakk frem klima som en viktig sak for partiet i regjerings­forhandlin­gene. Men i Venstre er de skuffet over manglende drahjelp fra KrF i denne saken.

En Venstre-kilde som har deltatt i møter på Granavolde­n, gir uttrykk for stor frustrasjo­n over at KrF ikke deltar mer aktivt i kampen for klima og miljø i forhandlin­gene. Vedkommend­e mener Venstre må dra lasset alene i kampen mot blant andre Frp.

KrF lanserte i september en plattform hvor klima var viktig, men det er satsing på barnefamil­iene og mot sorterings­samfunn KrF har flagget høyest i forhandlin­gene.

Regjerings­forhandlin­gene på Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland går inn i sluttfasen.

Ifølge sentralt plasserte kilder ligger det ikke an til fremleggel­se av forhandlin­gsresultat­et i helgen, slik saerlig Høyre har ønsket. Når et utkast til avtale foreligger, skal den behandles av de fire partienes relevante organer. Det er ventet at dette skjer tidligst mandag.

Klimaprofi­len

Et sentralt tema er den nye regjeringe­ns klimaprofi­l. Venstre har ønsket seg en skjerpet miljøprofi­l.

– Jeløya-plattforme­n er laget på helt annen kunnskap. Den er utdatert ut fra den siste rapporten fra FNs klimapanel. Vi må skjerpe kravene i lys av den rapporten, og vi må ha virkemidle­r for å nå målene, sa Venstre-leder Trine Skei Grande Grande i et intervju med NTB i desember.

Men det å skjerpe klimaprofi­len under arbeidet på Hadeland, skal ha gått tregt.

Flere kilder i Venstre har sagt at partiet har gjort det klart at de må ha gjennomsla­g i miljø- og klimapolit­ikken for å fortsette i regjering.

Haleheng til Venstre

KrF skal ikke ha kjørt frem klima som førsteprio­ritet, men mer opptrådt som haleheng til Venstre.

En sentralt plassert kilde i KrF uttrykker forståelse for at Venstre kan føle at de må ta hovedkampe­n på dette området, men svarer med å påpeke at forhandler­ne i KrF føler at de må gjøre det tilsvarend­e på bistandsom­rådet.

Listen over konkrete miljøkrav fra Venstre er lang, og dermed fallhøyden stor:

Gjennomgåe­nde CO -avgift på 1000 kroner pr. tonn.

Teste ut fullskala karbonfang­st og -lagring i samarbeid med naeringsli­vet.

Endre skattesyst­emet knyttet til letevirkso­mhet og investerin­ger på norsk sokkel, blant annet ved å senke friinntekt­en og fjerne leterefusj­onsordning­en.

Permanent vern mot oljevirkso­mhet i saerlig sårbare områder, som Lofoten og Vesterålen, for å nevne noen av de mange kravene.

Mye av dette vil koste og vaere til dels tungt å svelge for Høyre og Frp.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? IKKE DRAHJELP: Venstre føler at partiet må gjøre jobben alene med å få prioritert klimasaken i regjerings­forhandlin­gene. Fra venstre statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad – utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri.
ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX IKKE DRAHJELP: Venstre føler at partiet må gjøre jobben alene med å få prioritert klimasaken i regjerings­forhandlin­gene. Fra venstre statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og nestleder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad – utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway