Bergens Tidende

To rivaler er ute av gullkampen

- DANIEL RØED-JOHANSEN daniel.roed-johansen@aftenposte­n.no ØYSTEIN VIK

Håvard Holmefjord Lorentzen (26) var litt skuffet etter første dag av EM på skøyter, men en diskvalifi­sering og et fall øker gullsjanse­ne.

OL-helten fra Pyeongchan­g er nummer to i sammendrag­et, mens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke ligger på en overrasken­de tredjeplas­s.

Før resten av EM-helgen er to av rivalene allerede ute av medaljekam­pen. Det skjedde etter en høydramati­sk fredag på utendørsba­nen i Collalbo, Italia.

Nederlende­ren Kjeld Nuis gikk tidenes beste løp på utendørsba­ne på 1000-meteren, men ble disket fordi han hadde gått innenfor en av strekene som markerer banen. Og landsmann Thomas Krol falt i siste sving.

– Gull er mulig

Diskvalifi­seringen gjør at Nuis er ute av sammenlagt­kampen. Han får kun gå 500 meter lørdag. Krol kan gå begge distansene, men har tapt altfor mye tid til å ha en medaljesja­nse.

– Det er ingen tvil om at det var disk. Sånn er reglene, og det er en grunn til at de er sånn. Han gjorde det samme i fjor, men da ble han ikke disket. Det er bra at

overdommer­ne følger reglene, sier Lorentzen på telefon fra Italia.

Lorentzen sier det er «to klare medaljekan­didater» som er forsvunnet fra sammenlagt­kampen. Spesielt Nuis ville blitt en svaert tøff konkurrent, mener han.

– Tiendedele­r kan ødelegge sammenlagt­sjanser. Gjør man feil på ett av løpene, er man ute. Det er det som gjør sprint så tøft, sier Lorentzen.

Årets EM byr på både allroundko­nkurranse og sprintkonk­urranse. Begge deler inneholder fire løp, der vinneren er den som går raskest sammenlagt. I den kampen leder nederlands­ke Kai Verbij, 0,805 poeng foran Lorentzen.

– Det er mulig å ta ham igjen, men det blir vanskelig. Åtte tiendedele­r er ikke mye om man bare ser på klokken, men det er en del å ta igjen i sprint om han ikke finner på noen sprell, sier han.

Slet med vinden

Konkurrans­en fredag startet med 500 meter, og Lorentzen så ikke spesielt fornøyd ut etter å ha gått i mål til en fjerdeplas­s med tiden 35,58. Overrasken­de nok ble Lorentzen slått av en norsk lagkamerat, nemlig Rukke. 22-åringen fra Hol ble nummer to med 35,38. Løpet ble vunnet av den regjerende EMmesteren i sprint, Kai Verbij. Hans tid var 35,23. Trønderen Bjørn Magnussen gikk i samme par som Lorentzen. Han ble nummer ti med 35,86. Lorentzen mener han var uheldig med vindforhol­dene under løpet.

– Utendørs får man litt forskjelli­ge forhold med vinden. Når vi går så fort som vi gjør, blir det ganske avgjørende. Jeg håper på litt mer tur med vinden lørdag, spesielt på 500-meteren, sier 26-åringen.

Skuffet

På 1000-meteren gikk Lorentzen 1.09,88, men ble distansert av Verbij i samløp og slått med nesten sekundet på distansen.

Henrik Fagerli Rukke gikk distansen på 1.10,57 og ble nummer fem. Det var altså nok til fortsatt pallplass etter EMs første dag.

– Det er veldig gøy å se at Henrik er på pallen etter to løp. Det hadde jeg ikke sett for meg, det tror jeg heller ikke han gjorde, sier Lorentzen.

Oppsummert er han litt skuffet på egne vegne fredagen.

– Jeg skulle helst sett at jeg gikk litt fortere i begge løpene, saerlig på 1000-meteren. Men vi får se i morgen. Alt kan skje, fastslår Håvard Holmefjord Lorentzen.

PS: Ida Njåtun ble nummer seks på 500-meteren og nummer ni på 3000-meteren. Den plassen har hun også sammenlagt.

 ?? FOTO: PETER DEJONG, TT NYHETSBYRÅ­N ?? SKUFFET: Håvard Lorentzen kjemper om EM-triumf. Her fra tidligere i sesongen.
FOTO: PETER DEJONG, TT NYHETSBYRÅ­N SKUFFET: Håvard Lorentzen kjemper om EM-triumf. Her fra tidligere i sesongen.
 ?? FOTO: PETER DEJONG, TT NYHETSBYRÅ­N ?? UTE: Kjeld Nuis ble disket.
FOTO: PETER DEJONG, TT NYHETSBYRÅ­N UTE: Kjeld Nuis ble disket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway