Bergens Tidende

Salg virker ikke lenger

- TRULS PETTER BERGH

Ulv, ulv, salg, salg. Butikkene har ødelagt for seg selv. Nå haster det med å finne nye måter å vinne kundene på.

Ekspert i Consumer Marketing i Aftenposte­n, melder om at januarsalg­et har utspilt sin rolle, og at prisene er tilbake på normalt nivå allerede i starten av januar. I tillegg har mange norske medier meldt om alvorlig butikkdød over hele landet de siste månedene.

DET ER VIRKELIG på tide at butikkene, ja nettbutikk­ene også, innser at salg ikke lenger fungerer, og at man nå må finne nye måter å vinne kundene på. Med ett eneste unntak, Black Friday. Denne dagen er det faktisk mulig å gjøre et kupp, og prisnivået er signifikan­t lavere, naermere bestemt 24 prosent billigere enn resten av året.

Eller er det nå egentlig det. 18. november i fjor kunne NRK melde om at butikkene ifølge prisjakt.no setter opp prisene litt og litt frem mot Black Friday. Og Forbrukert­ilsynet følger nøye med og er ikke fornøyd med det de ser, ifølge BT 21.12.18.

HVA ER DET EGENTLIG som har skjedd? Den enkle fortelling­en fra AEsops fabler om «Gutten som ropte ulv» har lammet en hel bransje. I mange år var salg virkelig salg. Det var salg på sensommere­n og ikke minst var det salg i januar. Over de siste 10 årene har bransjen ropt ulv, ulv, salg, salg så mye og så ofte at kundene ikke reagerer lenger.

Men hvorfor reagerer vi ikke? I motsetning til det mange butikkeier­e tydeligvis tror, så er ikke kundene dumme. De følger med, de kan regne, og ikke minst kan de bruke nettsteder som prisjakt.no og prisguiden.no som gjør det ubehagelig enkelt å finne ut om det virkelig er et godt tilbud.

BUTIKKENE OPPLEVER at det ikke virker å rope salg. Kundene opplever at det er salg hele tiden. Ordet «salg» kunne like gjerne vaert byttet ut med ordet «åpent». Og det eneste som faktisk mobilisere­r kundene, er Black Friday.

Men også her er butikkene i ferd med å ødelegge for seg selv. Giganten Elkjøp kunne i år melde at Black Friday varer en hel uke, og andre starter en uke tidligere. Ulv, ulv, salg, salg. Det tar ikke lang tid før butikkene har nullet ut også dette virkemidde­let.

FINNES DET ER KUR? Løsningen har allerede stått på trykk i BT. Den 8. februar 2017 skiver Tor W. Andreassen, professor i markedsfør­ing og innovasjon og leder av Center for Service Innovation (CSI) ved NHH at butikkene må bygge opp en innovasjon­skultur lik den nettselska­pene har - som for eksempel amerikansk­e Amazon.

Andreassen har selvsagt rett, men som mange dyktige akademiker­e glemmer han en helt vesentlig ting: Amazon har 566.000 ansatte og omsetter for ufattelige 135.987.000.000 dollar. Når du driver lokal butikk i Bergen, har to deltids ansatte og selv er daglig leder, innkjøpssj­ef, markedssje­f, sentralbor­d og vaskehjelp, er det ikke like enkelt å bygge en innovasjon­skultur.

 ??  ?? MISTER EFFEKTEN: Kundene opplever at det er salg hele tiden. I motsetning til det mange butikkeier­e tydeligvis tror, så er ikke kundene dumm
MISTER EFFEKTEN: Kundene opplever at det er salg hele tiden. I motsetning til det mange butikkeier­e tydeligvis tror, så er ikke kundene dumm

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway