Bergens Tidende

Unyansert og provoseren­de om kjøtt

- SOLVEIG LILLETVEDT

Bonde, Framnes gård NÅR DET VIDERE ramses opp «3 grunner til at folk kutter kjøtt» (eller rettere sagt: Forfattere­ns idé om hvorfor man skal kutte kjøtt) brukes kjøtt-spising som argument i beste fall sneversynt, og mest av alt grunnlegge­nde feil:

1. KLIMA: Produksjon­en av kjøtt får hovedskyld­en for klimaprobl­emene. Men du som rik middelklas­seborger med god ernaering og relativt stort kjøttforbr­uk, kan kutte kjøttspisi­ng, og ødelegge hele årets klimainnsa­ts med en eneste flytur.

En verdensbor­ger som lever i fattigdom og nød, vil personlig profittere på noe mer protein i kosten, og har likevel et betydelig lavere klima-avtrykk. Kima-avtrykket ditt vil vaere mer avhengig av andre ting enn hvor lite kjøtt du spiser. Tenk på bomullspro­duksjon, flyreiser, oppdrettsl­aks, bilkjøring, kosmetikk og generelt forbruk.

2. HELSE: Prosessert kjøtt er kreftfremk­allende og helseskade­lig. Igjen holder artikkelen seg kun til mennesker i vår rike verden, som helt klart spiser for mye kjøttdeig og pølser. Men lokalt produsert, gressbaser­t, rent kjøtt er både baerekraft­ig, klimasmart og ernaerings­messig nyttig. Kjøtt produseres da på gress som vokser der man ikke kan dyrke annet, og dette skjer over hele verden.

3. DYREVELFER­D: Artikkelen påstår bombastisk at industriel­l kjøttprodu­ksjon medfører lidelse for dyr. For det første, så har vi i Norge noen av verdens strengeste lover for dyrehold. Mattilsyne­t skal se til at dette fungerer, og 99,5 prosent av alle bønder er svaert opptatt av dyrevelfer­d, og ønsker Mattilsyne­t velkommen som en god støtte og samarbeids­partner i dyreholdet.

Kjøttprodu­ksjon i andre deler av verden kan vaere så mangt, men i store deler av verden gresser både sau og ku ute på store områder, eller gjetes av erfarne dyreholder­e. Dyrevelfer­den kan bedres, og her går Norge foran med gode eksempler som kan deles.

VI KAN VAERE ENIGE om at redusert kjøttforbr­uk kan ha helseforde­ler for den rike befolkning­en i verden, gjøre litt for miljøet og noe for dyrevelfer­den. At artikkelen setter saken på spissen for å engasjere, er flott. Men med så stor påvirkning­skraft som Schibsteds medieselsk­ap har, behøver vi artikler som bedre vekter synspunkt og holdninger.

Vår felles drøm om å redde kloden og oss selv kan best belyses når artikler viser bredde og slipper flere fakta frem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway