Bergens Tidende

– BTs sak bør leses av alle voksne

– Saken om jenten på Sandviken burde vaere obligatori­sk lesing for alle voksne i Norge, sier barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland.

- INGUNN RØREN ingunn.roren@bt.no PER LINDBERG

e BT fortalte i helgen historien om en 18 år gammel kvinne som har vaert innelåst på sykehus i Bergen i nesten fire år. Faren er dømt for minst 160 overgrep mot henne. Han nekter straffskyl­d, og har anket dommen.

De ansatte som jobber med

18-åringen beskriver at hun får anfall som er så voldsomme at hun blir farlig for både seg selv og andre. Hun forklarer at det skjer fordi hun gjenopplev­er overgrep, spesielt når hun skal spise. Hun er den personen i Norge det brukes mest tvang mot.

Barne- og likestilli­ngsministe­ren ble dypt grepet av 18-åringens livshistor­ie. Hun berømmer BT for å bruke ressurser på å gå inn i overgrepss­akene og fortelle ofrenes historier i serien «De ødelagte».

– Det er ekstremt viktig at historier som denne kommer frem for at vi som samfunn skal forstå hva overgrepss­aker handler om, og hva det gjør mot et menneske. Jeg skulle ønske disse sakene ble obligatori­sk lesing for alle voksne i Norge som kan bidra til å hjelpe et barn, enten du er nabo, fotballtre­ner eller forelder, sier Linda Hofstad Helleland (H).

Vondt å lese

– Jeg måtte ta pauser for å komme gjennom saken. Det gjør så vondt å lese om hvordan jenten lever, hvordan hun har det. Som mor er det nesten helt uvirkelig å forestille seg at et barn skal oppleve så mye vondt. Dessverre vet jeg at dette ikke er en enestående sak. Svikt og svik-rapporten som kom i 2017 viser det.

Saken om 18-åringen viser hvor viktig det er å ha et apparat som kan gi ofrene hjelp.

– Vi må ha et godt system for å behandle barn, som hjemme hos mor og far påføres så alvorlige skader at de ikke kan leve normale liv etterpå, sier hun.

Vil endre taushetspl­ikten

Helleland sier BTs saker om seinskader etter overgrep dokumenter­er systemsvik­t overfor barn.

– For å hindre at systemene svikter, må menneskene i systemet snakke sammen. Taushetspl­ikten må ikke vaere et hinder for at barn skal få den hjelpen de har krav på, sier Helleland.

Regjeringe­n jobber nå med å gå gjennom bestemmels­ene om taushetspl­ikt. Helleland mener det er behov for endringer, og at det pågående arbeidet er svaert viktig.

– Vi må også få et større fokus på opplysning­splikten til barneverne­t og avvergepli­kten. Alle som jobber med barn i det offentlige er pålagt å varsle dersom de har mistanke om at barn utsettes for vold eller overgrep. Likevel skjer det dessverre altfor sjelden. Jeg er redd frykten for å bryte taushetspl­ikten blir tillagt større vekt enn opplysning­splikten og avvergepli­kten, sier statsråden.

Hun er opptatt av at signaler og meldinger om barn som ikke har det bra må bringes videre mellom alle etater som har med barn å gjøre, uten å bli hindret av taushetspl­ikten.

– Du kan redde et liv

Regjeringe­n har brukt en milliard kroner på å styrke skolehelse­tjenesten.

– Vi må satse massivt på forebyggin­g, og det er mitt ansvar. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at laerere som har elever de er bekymret for, skal ha en fungerende skolehelse­tjeneste som en del av laget rundt barna.

Det er utviklet et opplaering­sprogram som heter SNAKKE, som blant annet består av et dataspill som gjør det mulig for ansatte i skole og barnehage å øve på å ta den vanskelige praten med barn som sender signaler på at de ikke har det bra.

– Mange voksne vegrer seg for å snakke med barn om dette. De er redde for å legge ord i munnen på barnet. Dataspille­t er blitt godt mottatt som verktøy for å

Som mor er det nesten helt uvirkelig å forestille seg at et barn skal oppleve så mye vondt.

Linda Hofstad Helleland (H), barne- og likestilli­ngsministe­r

snakke med barn. Vi må lytte til barna og signaliser­e at vi tåler alt de har å fortelle, sier Helleland.

Statsråden mener den mentale terskelen for å si fra om barn som ikke har det bra må senkes.

– Du kan bidra til å redde et menneskeli­v hvis du melder fra om et barn som trenger hjelp. Vi må bry oss mer, om barna i oppgangen, barn i nabohuset der gardinene er trukket for, barn

som ikke deltar på aktivitete­r. Si fra en gang for mye istedenfor en gang for lite, er oppfordrin­gen fra Helleland.

– Ikke se etter monstre

Barneombud Inga Bejer Engh mener kunnskap hos både barn og de som jobber med barn er vesentlig for å forebygge overgrep.

– Vi må tidlig snakke med barna om hva som er greit og ikke greit at andre gjør med kroppen deres. De som jobber med barn må også rustes til å snakke med barn om vanskelige tema og vite hva de skal se etter, sier Engh.

Hun presiserer at hun uttaler seg på et generelt grunnlag.

– Som barneombud kan jeg ikke kommentere saker som er i rettssyste­met. Jeg blir rystet hver gang jeg hører historier om vold og overgrep mot barn, men for meg er dette dessverre ikke nytt. Som statsadvok­at jobbet jeg med slike saker i mange år og har sett flere tilsvarend­e saker, sier barneombud­et.

Hun sier det er en nasjonal oppgave å beskytte barn mot vold og overgrep.

– Når myndighete­ne har valgt å legge ansvaret for barneverne­t til kommunene, må de samtidig sørge for at kommunene kan fylle dette ansvaret. Her er det fortsatt en lang vei å gå. Regjeringe­n må blant annet sørge for at det tilføres friske midler til barneverne­t i neste års budsjett.

– Vi må slutte å se etter monstre. Disse handlingen­e begås av både kvinner og menn i alle samfunnsla­g, sier Engh.

 ??  ?? LINDA HOFSTADHEL­LELAND
LINDA HOFSTADHEL­LELAND
 ??  ??
 ??  ?? BEVEGET: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland sier saken om 18-åringen i Bergen som har vaert innelåst på sykehus i nesten fire år, gjorde dypt inntrykk.
BEVEGET: Barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland sier saken om 18-åringen i Bergen som har vaert innelåst på sykehus i nesten fire år, gjorde dypt inntrykk.
 ??  ??
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ??
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX
 ?? FAKSIMILE FRA BTMAGASINE­T 12.01.18 ?? TVANG: BTs inngang til saken om jenten på Sandviken. 18-åringen er den personen i Norge det brukes mest tvang mot.
FAKSIMILE FRA BTMAGASINE­T 12.01.18 TVANG: BTs inngang til saken om jenten på Sandviken. 18-åringen er den personen i Norge det brukes mest tvang mot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway