Bergens Tidende

Babyboom på landslaget

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Håndballfo­rbundet gir menn samme mulighet som kvinner når de spiller på landslaget og får barn. Men herrene har ikke hørt om ordningen.

– Vi ønsker hele mennesker og at de skal ha et godt familieliv, sier håndballpr­esident Geir Kåre Lio, som er på plass i VM i Danmark.

Han vil ikke at det skal vaere noen forskjell på kvinner og menn, men at de får den samme tilrettele­ggingen. Inntil barna er to år, er det forbundet som betaler for reise og opphold. Også for en far/barnevakt.

På kvinneside­n har det aldri vaert så mange mødre som nå på landslaget, og flere har hatt barna sine på besøk. For eksempel benyttet tobarnsmor Heidi Løke muligheten så sent som i siste EM i Frankrike.

Snart blir det enda en mor på kvinneland­slaget, når Stine Skogrand blir mamma i mai.

Godt å se familien igjen

Det betyr at Eivind Tangen, som spiller i VM i Herning, også skal bli pappa i mai. Han er samboeren til Skogrand.

Og han følger etter en rekke av lagkamerat­ene på landslaget (se fakta).

Men den ordningen som kvinnene kjenner godt, har ikke herrelands­laget hørt om.

Likevel understrek­er håndballpr­esident Lio at de har det samme tilbudet.

– Hvorfor har de ikke fått informasjo­n om ordningen?

– Det har kanskje ikke vaert aktuelt. Det er opp til trenerne å prioritere det, sier president Lio.

Landslagst­rener og tobarnsfar Christian Berge sier at han ikke har tenkt så mye på akkurat dette.

– Men jeg vet at det vil vaere viktig å ta seg av familien. Det er spillerens avgjørelse om man vil ha dem med eller ikke, sier sjefen, som forstår at spillergru­ppen ikke har fått god nok informasjo­n om dette. Det har ikke vaert et tema.

– Tøft å vaere borte

– Selvfølgel­ig hadde det vaert hyggelig å ha med familien noen få dager når det er et langt mesterskap, mener vordende far Eivind Tangen. Han er den eneste som har litt kjennskap til dette, fordi han har fått høre det via samboer Stine.

– Jeg har ikke vaert klar over at ordningen finnes, sier Kristian Bjørnsen, pappa til Hermann på 2,5 år. Han legger til:

– Det er ikke kjekt å vaere borte fra han lille.

Heller ikke Henrik Jacobsen, som skal bli pappa i mai, har hørt noe om slike muligheter. Han og hans danske kjaereste Simone gleder seg til å bli foreldre.

– Når mesterskap går over lang tid, vet jeg fedrene sier at det er tøft å vaere borte fra familien. Jeg synes til og med det er tøft å vaere vekke fra samboer og venner, medgir han.

Fikk et kort møte

Venstrekan­t Magnus Jøndal syntes det var stas å se igjen konen og vesle Sofie på ett år og ni måneder. Det skjedde etter kampen mot Saudi-Arabia. Han fikk tatt rundt dem og lekt litt med minstejent­en bak tribunen, før han måtte slutte seg til resten av gjengen. Den korte tiden var viktig.

– Jeg hadde ikke sett dem siden 1. januar, forteller kantspille­ren.

Det var da landslaget ble samlet før avreise til Danmark og VM.

Datteren syntes det var stas å få en god klem av faren sin.

– Hun skjønner at han spiller kamp. Hun står og klapper,

forteller mamma Emilie Jønsson.

Hun er stolt av ektemannen som blir regnet som en av verdens beste venstrekan­ter, og som scoret ni mål mot Tunisia.

Nå venter Østerrike mandag. Fru Jønsson vet at hun skal tilbake, da i mellomrund­en. Familien kjører fra Flensburg, der Magnus Jønsson er proff.

Der spiller flere norske, blant dem målvakt Espen Christense­n. Han fikk anledning til å møte sin kone i hallen, svenske Frida Liljekvist Christense­n. Paret har en sønn, som ble født for omtrent ni måneder siden.

Gøy med barna på banen

Familien til Bjarte Myrhol, kone og de to ungene Rasmus og Veslemøy har også møtt opp for å se på Norges gode strekspill­er. Barna var mest opptatt av å leke på banen etter VM-premieren, da Myrhol spilte stort. Familien hans bor bare en halv times kjøring unna.

Mens toppidrett­sutøvere, og spesielt kvinner, tidligere ofte kuttet ut idretten da de fikk barn, er det nå mer og mer vanlig at de fortsetter i jobben sin.

Håndballfo­rbundet har vaert i front her, med å legge til rette for at kvinner skal komme tilbake til landslaget. President Lio forstår at det må vaere mer opplysning rundt dette for herrene.

Han er opptatt av at ikke «bare» kvinner, men også menn må ha mulighet til å få noe tid med familien hvis det lar seg gjøre når mesterskap varer så lenge.

– Det kan ikke vaere forskjells­behandling, men i siste instans er det trenerne som avgjør dette, presiserer han.

Er positive i utgangspun­ktet

Tidligere landslagst­rener Marit Breivik forteller at Håndballfo­rbundet har hatt god vilje til å legge til rette.

Hun tenker på opptrening­en kvinner er avhengig av etter fødsel, som har foregått i naert samarbeid med Olympiatop­pen, men også muligheten for besøk under lange samlinger og mesterskap.

Håvard Tvedten, som er ekspertkom­mentator i TV 3, hadde to barn den gangen han var på landslaget.

– Jeg opplevde at det var veldig individuel­t hvordan spillerne vil ha det. Mange går inn i sin egen boble i mesterskap og vil ikke ha familie på besøk. Mens noen er på Facetime «hele tiden».

Tvedten synes det er fint at håndball på dette nivået og familie lar seg kombinere. Noe annet ville vaert trist.

– Men det handler også om tilrettele­gging, legger han til.

Og det er der Norges Håndballfo­rbund nå skal prøve å opplyse om hva som finnes av ordninger.

Det er spillerens avgjørelse om man vil ha dem med eller ikke. Christian Berge, landslagst­rener og tobarnsfar

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY ?? FIKK BESØK: Godt å vaere sammen en kort stund. Bjarte Myrhol og sønnen i hallen der VM-kampene spilles.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN NORWAY FIKK BESØK: Godt å vaere sammen en kort stund. Bjarte Myrhol og sønnen i hallen der VM-kampene spilles.
 ?? FOTO: METTE BUGGE, AFTENPOSTE­N ?? MØTTE FAMILIEN: Bak tribunen ble det en møteplass for Magnus Jøndal, datter Sofie og konen Emilie. Det skjedde etter kampen mot Saudi-Arabia.
FOTO: METTE BUGGE, AFTENPOSTE­N MØTTE FAMILIEN: Bak tribunen ble det en møteplass for Magnus Jøndal, datter Sofie og konen Emilie. Det skjedde etter kampen mot Saudi-Arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway