Bergens Tidende

May Elin (45) var ME-syk i 17 år. Fire dager på kurs gjorde henne friskere.

Ny studie viser svaert gode resultater for pasienter med kronisk utmattelse. – Jeg var syk da jeg kom og frisk da jeg dro hjem igjen, sier tidligere ME-pasient May Elin Game.

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

May Elin Game (45) hadde vaert syk i 17 år da hun deltok på stressmest­ringskurse­t til psykiater Bjarte Stubhaug på Fitjar i fjor vinter.

– Jeg har tidvis vaert veldig dårlig. Noen dager var jeg i stand til å ta en tur ut, mens jeg andre dager var helt slått i bakken etter bare en times samtale, forteller firebarnsm­oren fra Orre på Jaeren.

Forvandlin­gen

Den store forvandlin­gen opplevde hun siste kursdag. Den begynte med en samtale alene med psykiatere­n.

– Da fortalte jeg ham ting jeg ikke har delt med noen andre. Jeg fikk ut grumset, for å si det sånn.

På tampen av kurset endte Game med å sovne på sofaen, så utslått kjente hun seg. Tilbake på hotellet tok hun frem telefonen og lyttet til behandling­sappen som fagfolk på klinikken har laget.

– Etter det kjente jeg at det skjedde noe med kroppen. Symptomene slapp taket, og utpå kvelden gikk jeg tur.

Da jeg dagen etter dro hjem, kjente jeg meg frisk.

ME-opprør

Bergens Tidende skrev sist mandag om opprøret blant ME-pasienter, som insisterer på at ME er en fysisk sykdom. Initiativt­aker Nina E. Steinkopf er kritisk til stressmest­ringskurse­ne til psykiater Bjarne Stubhaug, som hun sier gjør ME-pasienter sykere.

Nå har Stubhaug, sammen med fire andre forskere, presentert en studie som viser at behandling­en virker. 80 prosent av CFS/ME-pasienter som har vaert gjennom Stubhaugs firedagers-behandling blir signifikan­t bedre. Bedringen er målbar også ett år etter kurset.

– Resultaten­e er oppsiktsve­kkende. De fleste studier på behandling av CFS/ME viser liten eller moderat effekt, sier Stubhaug.

Mens ME (myalgisk ence-

falopati) er en diagnose med klare kriterier, er CFS (kronisk utmattelse­ssyndrom) en samlebeteg­nelse på ulike former for utmattelse.

– Best effekt for de sykeste

Studien omfatter 305 CFS/MEpasiente­r, som har fått målt graden av utmattelse og evnen til aktivitet før og etter firedagers­kurset. Deltakerne oppfylte de minst strenge kravene til diagnose, men blant deltakerne var det også en del svaert syke pasienter.

– De sykeste hadde faktisk større målbar bedring enn gjennomsni­ttet av pasientene, påpeker psykiatere­n.

Firedagers-programmet har Stubhaug utviklet i samarbeid med professor Gerd Kvale, som har fått internasjo­nal oppmerksom­het for firedagers-behandling av angst.

Firedagers­kurset består av undervisni­ng, fysisk aktivitet, oppmerksom­hetstrenin­g, skriveøvel­ser og gruppesamt­aler. Kurset bygger på elementer fra kognitiv terapi, mindfullne­ss og aksept- og forpliktin­gsterapi (ACT).

– Ble deltakerne så friske at de kunne gjenoppta arbeid og studier?

– Jeg vet at mange tidligere pasienter er tilbake i arbeid og studier, men det er ikke dette vi har målt, sier Stubhaug.

50 prosent av deltakerne har fortsatt utmattelse i ganske stor grad, men i forhold til utgangspun­ktet er de bedre.

– Folk blir tryggere

Stubhaug er klar på at ME/CFS er en fysisk sykdom, ikke en psykisk lidelse.

– Hvordan forklarer du at mestringsk­urs kan gi bedring av en fysisk sykdom?

– Kunnskap gjør folk tryggere. De laerer at CFS/ME er en fysiologis­k forstyrrel­se, men symptomene er ikke farlige. De får mestringsf­ølelse og blir mindre styrt av symptomene, sier Stubhaug.

Studien som ble publisert like før jul, er den første i en serie artikler om mestringsb­ehandling av CFS/ME. Da studien ble avsluttet i 2017, var over 900 CFS/ ME-pasienter inkludert i materialet til Stubhaug og kollegene.

Friluftsli­v

May Elin Game legger i disse dager siste hånd på en bok om sin ME-reise.

– Da jeg kom til Stubhaug, var jeg iferd med å miste håpet om noensinne å bli frisk, sier hun.

Etter kurset har Game kastet seg ut i friluftsli­vet. Hun går turer og padler med den lokale kajakk-klubben. Den tidligere sykepleier­en har en drøm om å gjøre friluftsli­v til levebrød.

– Noen vil hevde at du umulig kan ha vaert ekte ME-syk når fire dager på stressmest­ringskurs gjorde deg helt frisk.

– Jeg har vaert forberedt på den innvending­en. Jeg har ikke vaert blant de dårligste, men ingen ligger frivillig utslått på sofaen i 17 år.

– Dårlig forskning

Trude Schei, som er assisteren­de generalsek­retaer i Norges ME-forening, mener studien til Stubhaug egentlig ikke viser noe som helst. Uten en kontrollgr­uppe vet man ikke om bedringen er en normal variasjon i sykdomsfor­løpet, påpeker Schei.

– Effekten han selv sier kan vaere der er svak og usikker, sier hun og legger til:

– Dette føyer seg inn i rekken av svake studier på altfor vide og sammensatt­e pasientgru­pper. Det er uforståeli­g for meg at slike studier får støtte. Vi er midt i et paradigmes­kifte i synet på ME, og det er på tide at man fokuserer på biomedisin­sk forskning i stedet.

Til denne kritikken svarer Stubhaug at det hadde vaert en styrke å ha en kontrollgr­uppe, men at de i første omgang fikk til en åpen behandling­sstudie.

– Artikkelen vår er vurdert av fagfolk. De fant at resultaten­e er verdt å publisere, sier han.

 ??  ?? VAR SYK: Nå går May Elin Game turer og padler med den lokale kajakk-klubben. Den tidligere sykepleier­en har en drøm om å gjøre friluftsli­v til sitt levebrød.
VAR SYK: Nå går May Elin Game turer og padler med den lokale kajakk-klubben. Den tidligere sykepleier­en har en drøm om å gjøre friluftsli­v til sitt levebrød.
 ??  ?? NYTT LIV: Etter at hun ble frisk har May Elin Game kastet seg ut i friluftsli­vet. Her padler hun Insta Mosevatnet, inn til Folgefonna i andre enden.
NYTT LIV: Etter at hun ble frisk har May Elin Game kastet seg ut i friluftsli­vet. Her padler hun Insta Mosevatnet, inn til Folgefonna i andre enden.
 ?? FOTO: ANITA FRØILAND ??
FOTO: ANITA FRØILAND
 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? OMSTRIDT KURS: Psykiater Bjarte Stubhaug driver et firedagers kurs der blant andre pasienter med CFS/ ME deltar. Kritikere påstår at kurset gjør ME-syke dårligere.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL OMSTRIDT KURS: Psykiater Bjarte Stubhaug driver et firedagers kurs der blant andre pasienter med CFS/ ME deltar. Kritikere påstår at kurset gjør ME-syke dårligere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway