Bergens Tidende

Ugrei innblandin­g

Arbeiderpa­rtiet i Bergen bør avvise kravet fra fagbevegel­sen om at Roger Valhammer bør trekke seg som byrådslede­rkandidat.

-

IET OPPROP BER tolv fagforenin­gsledere Roger Valhammer trekke seg som byrådslede­rkandidat for Arbeiderpa­rtiet. Dette forsøket på å styre en demokratis­k nominasjon­sprosess er bare egnet til å skade Arbeiderpa­rtiet.

Verken partiet eller Valhammer bør lytte til denne typen råd fra andre organisasj­oner. I oppropet ligger en dårlig skjult trussel om at Ap neppe kan vente seg samme hjelp fra fagbevegel­sen i valgkampen, dersom Marte Mjøs Persen ikke blir valgt som byrådslede­rkandidat. I et velfungere­nde partidemok­rati er det medlemmer og deres tillitsval­gte som avgjør politikk og personvalg – ikke eksterne bidragsyte­re.

Hvorvidt Persen eller Valhammer skal stå øverst på Aps liste til kommuneval­get, må vaere partiets vurdering.

DET ER UVANLIG at fagbevegel­sen offentlig blander seg inn i en nominasjon­sstrid på denne måten. Det eksisterer åpenbart noen uheldige holdninger om hvem skal ha siste ord, og det bør ikke lenger Ap gå med på.

Fortsatt mottar Ap betydelige summer i valgkampst­øtte fra fag-bevegelsen, om enn ikke så store summer lokalt. Når hjelpen kommer med krav om å få detaljstyr­e hvem som stiller til valg, er det høyst problemati­sk.

Innblandin­gen fra de tolv organisasj­onene er saerlig underlig når den politiske forskjelle­n mellom Valhammer og Persen er så liten. Det hele fremstår som et ønske om å markere makt og innflytels­e. For Ap er det neppe en drømmestar­t på valgkampen med en heftig kamp om hvem som blir byrådslede­rkandidat. Men det fagbevegel­sen bidrar med her, er det siste som skaper ro og samling i partiet.

At oppropet synes å vaere svakt forankret i styrene og blant medlemmer i fagforenin­gene, gjør saken enda mer spesiell.

DET ER SLETTES ikke sikkert oppropet gagner Persen i det lange løp. Dersom hun nå blir valgt som byrådslede­rkandidat, kan det i verste fall bli hengende ved en tvil om hvorfor hun vant nominasjon­sstriden. Det er uheldig om velgerne er usikre på om hun eventuelt blir valgt fordi hun er en svaert dyktig politiker, eller fordi fagbevegel­sen presset partiet til å velge henne.

Ap bør derfor klart og tydelig avvise oppropet. De som ønsker Valhammer på førsteplas­s, bør få muligheten til å stemme på ham. Hvis flertallet foretrekke­r Persen, bør hun få lov til å vinne kampen på egne ben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway