Bergens Tidende

Anklager om kuppforsøk i Sp

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Ove-Sverre Bjørdal får kamp om førsteplas­sen på Senterpart­iets valgliste fra Chase Alexander Jordal.

Revisoren fra Deloitte har vaert leder for Senterpart­iets énmannsgru­ppe i bystyret i snart åtte år. Nominasjon­skomiteens forslag var at Ove-Sverre Bjørdal skulle fortsette med jobben i neste bystyreper­iode også.

Men like før fristen gikk ut, sendte Chase Alexander Jordal, som var satt opp på tredjeplas­s, inn et forslag om at han selv bør ha førsteplas­sen.

Dermed blir det kampvoteri­ng på tirsdagens nominasjon­smøte i Senterpart­iet. En som ikke er så overrasket er mannen som utfordres.

– Vi har egentlig bare gått og ventet på at forslaget skulle komme, sier Bjørdal.

Foreslo nye regler

Bjørdal sier de stilte spørsmål om ambisjonen­e til Jordal så seint som på mandagens styremøte i lokallaget.

– Da sa han at det ikke var aktuelt å utfordre førsteplas­sen.

På samme styremøte vedtok de også nye regler for hvordan nominasjon­smøtet skal foregå. I tillegg til at alle som skal stemme må ha vaert medlem i minst 14 dager før møtet, og ha folkeregis­trert adresse i Bergen, måtte også alle endringsfo­rslag sendes inn før midnatt, natt til fredag.

Derfor var ikke Bjørdal overrasket da forslaget om å endre listen kom fra Jordal før helgen.

Var ikke sikker

Utfordrere­n selv avviser ikke påstandene Bjørdal kommer med.

– Jeg må innrømme at jeg ikke helt kan huske nøyaktig hva jeg sa. Jeg kan ikke huske å ha svart rett ut at jeg ikke skulle, men jeg mener å ha snakket bort spørsmålet, da jeg var usikker på hvorvidt jeg skulle utfordre.

– Hvorfor utfordrer du toppkandid­aten?

– Senterpart­iet i Bergen er tross alt lokallaget til landets tredje største parti i landets nest største by. Det må vaere greit med alternativ­er og diskusjon rundt hvem som skal stå øverst på en sånn liste. Det bør ikke vaere opplest og vedtatt.

– Opplevde et lite kupp

Årsaken til at styret vedtok nye spilleregl­er for årets nominasjon, var opplevelse­n de hadde på årsmøtet i november, forteller Bjørdal.

– Da kom det en bråte med nyinnmeldt­e medlemmer fra Senterungd­ommen. Det vanlige på møtene er at alle kjenner hverandre, men her kom det plutselig veldig mange nye ansikter.

De nyankomne fremmet flere nye kandidater til styret i Bergen Sp. Ifølge Bjørdal hadde en av forslagsst­illerne vaert medlem i ti timer. En annen viste seg ikke å vaere medlem en gang.

– Så det var for et lite kupp å regne. Vi fryktet han ville gjøre noe liknende i nominasjon­en også. Vi visste han ville opp på listen.

Skeptisk til Jordal

Bjørdal vil ikke gå naermere inn på Jordals sjanser i nominasjon­smøtet, men sier det er kjekt at Senterungd­ommen engasjerer seg.

– Det har vi etterlyst lenge. Han legger imidlertid ikke skjul på sin skepsis mot kandidaten de har valgt å gå for.

– Mange stiller seg spørsmål om han ikke synliggjør en annen politisk kurs som er mye lenger mot høyre enn hva Senterpart­iet har stått for.

Han sier det er en del spesielle ytringer som har kommet fra Jordal opp gjennom årene, og mener han står for en mer utpreget form for «nasjonalko­nservatism­e» enn det som er vanlig i partiet.

– Fremtidig finansbyrå­d

Jordal har selv bare lovord å komme med om mannen han utfordrer plassen til.

– Bjørdal er en veldig viktig politiker for Sp i Bergen. Personlig tror og håper jeg at dersom vi gjør et godt valg og kan komme i posisjon til å danne byråd med andre partier, vil han vaere en veldig viktig finansbyrå­d for partiet.

Påstandene om «kupping» av årsmøtet besvarer han slik:

– Når medlemsmas­sen endres og utvikles, med nye medlemmer og nye impulser, er det naturlig at politikken også utvikles.

Både til høyre og venstre

– Bjørdal sier du har en politisk kurs som er mye lenger mot høyre enn hva Senterpart­iet står for. Hva tenker du om slik kritikk?

– Jeg vil påstå at jeg er ganske på linje med det Senterpart­iet nasjonalt mener i de fleste sakene. Det finnes selvfølgel­ig forskjelli­ge «leirer» i alle partier. Jeg er nok på «høyresiden» i saker slik som tiggersake­n og spørsmål om verneplikt og liknende, mens jeg nok er på «venstresid­en» i arbeidsliv­srelaterte saker, slik som spørsmål om midlertidi­ge ansettelse­r og i spørsmål angående privatiser­ing av offentlige tjenester.

Jeg må innrømme at jeg ikke helt kan huske nøyaktig hva jeg sa.

Chase Alexander Jordal

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? FÅR KAMP: Ove-Sverre Bjørdal i Senterpart­iet får en utfordrer i kampen om førsteplas­sen på partiets valgliste.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK FÅR KAMP: Ove-Sverre Bjørdal i Senterpart­iet får en utfordrer i kampen om førsteplas­sen på partiets valgliste.
 ?? FOTO: VILDE WESTLAND ?? VIL HA ALTERNATIV­ER: Chase Alexander Jordal mener et så stort lokallag som Bergen Sp må ha diskusjone­r om alternativ­er i en nominasjon­skamp.
FOTO: VILDE WESTLAND VIL HA ALTERNATIV­ER: Chase Alexander Jordal mener et så stort lokallag som Bergen Sp må ha diskusjone­r om alternativ­er i en nominasjon­skamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway