Bergens Tidende

Vil utrede seg ut av abortknipe­n

KrF og Høyre åpner for å omgå Stortinget for å utrede abortloven, men Venstre og Frp steiler. Uenigheten fører til utsettelse­r i regjerings­forhandlin­gene.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no EYSTEIN RØSSUM KJETIL GILLESVIK

Regjerings­forhandlin­gene på Hadeland trekker ut. De fire borgerlige partiene klarer ikke å enes om en regjerings­plattform. Opprinneli­g skulle alle de fire partiene samle sine landsstyre­møter mandag, men dette er nå utsatt.

Ett av de heteste temaene i forhandlin­gene er diskusjone­n rundt abortspørs­målet. I forkant har KrF ytret ønske om å få endret abortloven, og da spesielt paragraf 2c. Denne gir i dag adgang til abort etter uke tolv, dersom det skulle vise seg at fosteret er sykt.

KrF ønsker også forbud mot at man kan redusere antall fostre ved for eksempel tvillingsv­angerskap.

Skal utrede

Etter det BT får opplyst, har KrF fått aksept for sine meninger om fosterredu­ksjon i forhandlin­gene. Høyre og statsminis­ter Erna Solberg skal også vaere positive til KrFs forslag om at det gjennomfør­es en såkalt Norsk Offentlig Utredning (NOU) om abortsaken.

Denne utredninge­n skal ta for seg alle sider ved dagens abortlov i Norge. Man skal utrede spørsmålet om aborter i forbindels­e med at det avdekkes Downs syndrom, det skal utredes tidlig fosterdiag­nostikk og konsekvens­ene av dette og ordningen med abortnemnd­er skal vurderes.

KrFs sjefforhan­dler, Kjell Ingolf Ropstad, skal ha sagt seg fornøyd med forhandlin­gene dersom KrF får gjennomsla­g for dette. Det skal vaere noe han kan gå tilbake til sitt eget landsstyre­møte og selge inn som en seier, ifølge en sentral kilde som har vaert til stede på Hadeland under forhandlin­gene.

Samtidig vil ikke en NOU bety endring av abortloven her og nå, noe som gjør at Frp og Venstre kan slå fast overfor sine egne at de aldri vil akseptere noen innstramni­nger i abortloven.

Avslutter ikke debatt

Til tross for at dette kan fremstille­s som en vinn-vinnsituas­jon for begge parter, har Venstre og Frp satt seg på bakbeina i forbindels­e med denne saken. Det får BT bekreftet fra flere kilder med kjennskap til forhandlin­gene.

En av årsakene til skepsisen er at en slik NOU bare vil utsette den betente saken og la debatten fortsette i lang tid fremover. Det vil bli diskusjon om hvem som sitter i utvalget som skal utrede abortloven, hvilket mandat de får, hva de uttaler seg om underveis og deretter en konklusjon.

Motstand i Stortinget

På Stortinget er det også massiv motstand mot å endre dagens abortlov. Stortingsp­olitikere fra Venstre, Frp og Høyre har allerede sagt at det er uaktuelt å innskrenke kvinners rett til abort.

Men en slik NOU kan regjeringe­n vedta å gjennomfør­e uten å måtte få aksept for det i Stortinget. Spørsmålet kan gjøres opp i forhandlin­gene, uten at Stortinget blir tatt med på diskusjone­n.

Myr og innvandrer­e

Det er imidlertid ikke bare abortsaken som skaper problemer i forhandlin­gene. Da Høyre, Frp og Venstre ble enige om å regjere sammen i forbindels­e med forhandlin­gene på Jeløya, sendte de ut en regjerings­erklaering. Her står det at dersom det kommer lavere antall asylsøkere til Norge enn forventet, skal dette kompensere­s med å øke antallet kvoteflykt­ninger.

Nå har det kommet faerre asylsøkere til Norge enn forventet, og Frp vil ha vekk denne setningen. Det nekter både KrF og Venstre å gå med på.

Venstre på sin side kjemper om en ny miljøseier­e knyttet til myr. De ønsker et totalforbu­d mot utbygging på og oppdyrking av myrarealer i Norge. Myr lagrer og binder nemlig opp store mengder karbon, og oppdyrking kan dermed føre til store klimautsli­pp.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORNØYD: Kjell Ingolf Ropstad og statsminis­ter Erna Solberg skal vaere enige om behovet for en utredning av abortloven i Norge.
FOTO: NTB SCANPIX FORNØYD: Kjell Ingolf Ropstad og statsminis­ter Erna Solberg skal vaere enige om behovet for en utredning av abortloven i Norge.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? LETER ETTER VEIEN: Erna Solberg jobber for å lande en regjerings­plattform med Venstre, KrF og Frp. Her med sin statssekre­taer, Rune Alstadsaet­er.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX LETER ETTER VEIEN: Erna Solberg jobber for å lande en regjerings­plattform med Venstre, KrF og Frp. Her med sin statssekre­taer, Rune Alstadsaet­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway