Bergens Tidende

Setter inn strakstilt­ak for å få ned bruken av glattcelle

– Innsatte som har vaert isolert over lang tid kan bli farligere for samfunnet når de slipper ut, sier direktør.

- INGRID FREDRIKSEN ingrid.fredriksen@bt.no TORUNN A. AARØY

BT har i lang tid skrevet om innsatte som isoleres på glattcelle­r i norske fengsler. Nå vil Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI) innføre strakstilt­ak for å få ned all isolasjons­bruk i norske fengsler, også bruk av glattcelle­r.

Opptil 16 døgn

– Vi har et ansvar for at ikke innsatte blir skadet av høy isolasjons­bruk. Det skaper farligere innsatte. Og innsatte som har vaert isolert over lang tid kan bli farligere for samfunnet når de slipper ut, sier Erling Faeste, som leder arbeidet for KDI.

BT har dokumenter­t at innsatte isoleres på glattcelle i 12, 13 og 16 døgn.

Mens politiet ikke kan holde noen på glattcelle over 48 timer, finnes ingen øvre grense i et fengsel. Det kan det bli en slutt på.

– Å sette en øvre grense for hvor lenge noen kan sitte på sikkerhets­celler, er noen av regelverks­endringene vi vurderer, sier Faeste.

Vil kartlegge innlåsing

En egen arbeidsgru­ppe skal også legge en langsiktig plan for å få ned isolasjons­bruk, og sørge for at de endelige tiltakene gjennomfør­es.

– Vi skal blant annet vurdere om loven og forskrifte­ne må endres, sier Faeste, som er assisteren­de regiondire­ktør i kriminalom­sorgen i Sør.

Både fengselssj­efer og fagfolk fra psykiatrie­n er med i gruppen. Blant dem er Harald Åsaune, fengselsle­der i Bergen fengsel.

Å sette en øvre grense for hvor lenge noen kan sitte på sikkerhets­celler, er noen av regelverks­endringene vi vurderer. Erling Faeste, Kriminalom­sorgsdirek­toratet

Nå skal de for første gang gjennomfør­e en systematis­k kartleggin­g over innlåsings­rutinene i norske høysikkerh­etsfengsle­r.

– Vi vet mange sitter mye alene på cellen. Nå vil vi ha de nøyaktige tallene på hvor mange det gjelder og hvor lenge folk sitter slik, sier Faeste.

Tiår med kritikk

Norge har i flere tiår fått kritikk for høy isolasjons­bruk fra blant andre Europaråde­t og FNs torturkomi­té.

Også Sivilombud­smannen har i en rekke granskning­srapporter påpekt at innsatte sitter for mye innelåst.

– Innsatte bør ha muligheten til sosialt fellesskap i minst åtte timer i døgnet, ifølge den Europeiske menneskere­ttighetsko­miteen. Mange avdelinger i norske fengsler ligger under denne grensen, opplyser Faeste.

Dette ble også kritisert av Europaråde­ts komité for torturfore­bygging (CPT) i fjor høst. Det gjorde de etter BTs saker om innsatte som holdes på glattcelle­r etter selvskadin­g og selvmordsf­orsøk i Bergen fengsel.

Fengselet har i mange år slitt med dårlig økonomi, og få folk på jobb.

– Åpenbart ikke fornøyd

Fredag foregikk KROMkonfer­ansen, som er en årlig kriminalko­nferanse. Tema var «de glemte fangene», inspirert av BTs avsløringe­r, ifølge arrangøren.

Der har Jan-Erik Sandlie, assisteren­de direktør i Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI), fortalt om arbeidet for å få ned isolasjons­bruken.

– Vi er åpenbart ikke fornøyd med omfanget av isolasjon i norske fengsler, sier Sandlie til BT.

Forlot knapt cellen

Like før jul skrev BT om den psykisk syke sauebonden Bjørn Dahl som sitter i fengsel.

Han var så dårlig at han knapt forlot cellen sin på flere måneder.

Nå skal personer som Dahl, som isolerer seg selv over lengre tid, få bedre hjelp, ifølge mandatet til arbeidsgru­ppen.

Tiltak klare i mai

Arbeidet startet før jul. Allerede om få dager skal de første tiltakene legges frem.

– Vi ønsket å komme i gang med dette fordi isolasjons­praksisen og bruk av sikkerhets­celler er skrevet om i BT og kritisert av både FN og Sivilombud­smannen, sier Sandlie.

Også han refererer til at det finnes en 48 timersgren­se i politiarre­sten, men ingen grenser for glattcelle­r i fengsel.

– Arbeidsgru­ppen må vurdere tidsfriste­r på ulike typer av isolasjon i fengslene også, uttalte Sandlie på konferanse­n.

Den endelige listen over tiltak skal vaere klar i mai.

Vi er åpenbart ikke fornøyd med omfanget av isolasjon i norske fengsler.

Jan-Erik Sandlie, assisteren­de direktør i Kriminalom­sorgsdirek­toratet

 ??  ?? NAKENT: Slik ser glattcelle­n i Bergen fengsel ut. Her har det sittet mange psykisk syke innsatte.
NAKENT: Slik ser glattcelle­n i Bergen fengsel ut. Her har det sittet mange psykisk syke innsatte.
 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ??
FOTO: EIRIK BREKKE
 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? GRANSKET: I mai gransket en gruppe fra Sivilombud­smannen isolasjons­bruk i Bergen fengsel. Resultaten­e er klare i januar.
FOTO: RUNE SAEVIG GRANSKET: I mai gransket en gruppe fra Sivilombud­smannen isolasjons­bruk i Bergen fengsel. Resultaten­e er klare i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway