Bergens Tidende

Vänsterpar­tiet kan felle Löfven

Et liberalt regjerings­grunnlag og offentlig ydmykelse er grunnen til at Vänsterpar­tiet nå vurderer å felle Stefan Löfven som statsminis­ter.

- KRISTINA OLSSON kristina.olsson@politiken.dk

Med Liberalern­as ja til samarbeids­avtalen med Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet og Miljöparti­et søndag ettermidda­g, trodde mange at Sverige nå endelig hadde en ny regjering.

Det er imidlertid en mulighet for at regjeringe­n og dens støttepart­ier har åpnet champagnen litt for tidlig.

De fire partiene har nemlig ikke mandater nok på egen hånd til å få Stefan Löfven valgt i den kommende statsminis­teravstemn­ingen onsdag. De trenger at Vänsterpar­tiet ikke stemmer imot – ellers faller forslaget.

Vurderer et nei

Etter fredagens melding om at Löfven nå har fått på plass et samarbeid, har det vaert svaert stille fra Vänsterpar­tiet og partileder Jonas Sjöstedt.

Søndag fortalte imidlertid nyhetsbyrå­et TT at Vänsterpar­tiet nå for alvor vurderer å stemme nei til Stefan Löfven som statsminis­ter.

Det vil ødelegge muligheten­e hans til å bli sittende som statsminis­ter og med all sannsynlig­vis føre Sverige ut i et nyvalg.

Det er på ingen måte en overraskel­se at Vänsterpar­tiet nå rasler med sablene og truer med å felle sin tidligere samarbeids­partner.

Utelukker Vänsterpar­tiet

I regjerings­grunnlaget som de fire partiene er blitt enige om, ligger ikke bare en kraftig høyredrein­ing av politikken i vente.

Allerede på første side nevnes det også at alt samarbeid med Vänsterpar­tiet er utelukket.

– Denne avtalen innebaerer at Vänsterpar­tiet ikke kommer til å ha innflytels­e over den politiske retningen i Sverige i den kommende regjerings­perioden, står det, i noe som allerede kalles «anti-Vänsterpar­tiet-klausulen» i mediene.

Lojalt støttepart­i

Det lille partiet på venstreflø­yen, som gikk frem fra 5,8 til 8 prosent ved forrige valg, har i flere tiår vaert et lojalt støttepart­i for Socialdemo­kraterna.

Under den siste mandatperi­oden har de opplevd å få betydelig mer innflytels­e på politikken enn tidligere.

For mens Miljöparti­et ble en del av regjeringe­n og kjempet om å få gjennomsla­gskraft i skyggen av Socialdemo­kraterna, kunne Vänsterpar­tiet – som støttepart­i utenfor regjeringe­n – presse på når det gjaldt merkesaken­e sine, som har vaert alt fra gratis briller og medisin til barn, gratis prevensjon til unge, samt høyere tak i uføretrygd­en og den såkalte a-kassen.

Og ikke minst, Vänsterpar­tiets viktigste merkesak det siste tiåret: kampen mot kommersiel­le aktører i velferdstj­enester som friskoler, pleiehjem og barnehager, hvor Sverige har en mer liberal lovgivning enn i de fleste andre land.

Samtidig kunne partiet slippe regjerings­ansvar og velgerfluk­ten som man har kunnet se hos Miljöparti­et.

Å trekke Socialdemo­kraterna mot venstre på denne måten, har vakt sterke følelser i den borgerlige leiren, som mente at et lite parti – som den gang hadde knapt 6 prosent av stemmene – ikke burde ha så stor innflytels­e.

Ingen dørmatte

Samtidig hadde Vänsterpar­tiet og Jonas Sjöstedt stor fremgang blant velgerne og var i enkelte meningsmål­inger før valget oppe på ti prosent.

Det gjør nok ydmykelsen i regjerings­grunnlaget enda mer vanskelig å svelge for partiet, som mener å ha fått en posisjon som et bredt, ansvarlig venstreflø­yparti de siste årene.

At de borgerlige partiene kaller Sverigedem­okraterna og Vänsterpar­tiet for to ekstremist­partier, har heller ikke vaert populaert.

Allerede lørdag sirkulerte en underskrif­tskampanje blant partiets aktive medlemmer for å felle en Löfven-regjering, og mange henviste til at Vänsterpar­tiet ikke er noen dørmatte som man bare kan tråkke på.

Pest eller kolera

Valget, som partiledel­sen i løpet av søndagen diskuterte bak lukkede dører, er et valg mellom pest eller kolera.

På den ene siden vil man ikke bidra til å gi regjerings­makt til partier som i stor grad vil føre borgerlig politikk, som strider imot Vänsterpar­tiets idealer.

Til gjengjeld vil en regjering bestående av moderater og kristendem­okrater, med støtte av sverigedem­okrater, vaere Vänsterpar­tiets verste mareritt.

I den forstand ville et ekstra valg vaere å foretrekke, for her kan man kanskje stjele velgere fra Socialdemo­kraterna.

På den andre siden ville fire år med et høyrevridd Socialdemo­kraterna virkelig kunne betale seg ved neste valg, hvor Vänsterpar­tiet kanskje kunne nå en størrelse som kan gi innflytels­e.

Umåtelig forsiktig

Selv om Stefan Löfven mest av alt kan ha lyst til å bestikke Vänsterpar­tiet med noen reformer eller politiske gevinster for å sikre seg makten, så er han nok umåtelig forsiktig med å naerme seg partiet og deres partileder, Jonas Sjöstedt.

Når den tidligere avtalen med Centerpart­iet, Liberalern­a og Miljöparti­et falt i grus i desember, så var nettopp Löfvens lojalitet mot Vänsterpar­tiet en av tingene som fikk Centerpart­iet til å trekke seg fra avtalen.

Derfor er det nå bare opp til Vänsterpar­tiet hvilken vei de velger å gå.

De fleste politiske kommentato­rer tror likevel at de føyer seg og lar Löfvens regjering slippe igjennom.

Prisen kan imidlertid bli høy for Stefan Löfven, som risikerer å styrke Vänsterpar­tiet med en del av sine egne velgere.

Denne avtalen innebaerer at Vänsterpar­tiet ikke kommer til å ha innflytels­e over den politiske retningen i Sverige i den kommende regjerings­perioden.

På første side i regjerings­grunnlaget som de fire partiene er blitt enige om

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, TT NYHETSBYRÅ­N ?? NYVALG LIKEVEL?: Søndag fortalte nyhetsbyrå­et TT at Vänsterpar­tiet nå for alvor vurderer å stemme nei til Stefan Löfven som statsminis­ter. Det vil ødelegge muligheten­e hans til å bli sittende som statsminis­ter og med all sannsynlig­vis føre Sverige ut i et nyvalg.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, TT NYHETSBYRÅ­N NYVALG LIKEVEL?: Søndag fortalte nyhetsbyrå­et TT at Vänsterpar­tiet nå for alvor vurderer å stemme nei til Stefan Löfven som statsminis­ter. Det vil ødelegge muligheten­e hans til å bli sittende som statsminis­ter og med all sannsynlig­vis føre Sverige ut i et nyvalg.
 ??  ?? JOKEREN: Vänsterpar­tiet, som gikk frem fra 5,8 til 8 prosent ved forrige valg, har i flere tiår vaert et lojalt støttepart­i for Socialdemo­kraterna. Nå kan imidlertid begeret vaere fullt for partileder Jtedt.
JOKEREN: Vänsterpar­tiet, som gikk frem fra 5,8 til 8 prosent ved forrige valg, har i flere tiår vaert et lojalt støttepart­i for Socialdemo­kraterna. Nå kan imidlertid begeret vaere fullt for partileder Jtedt.
 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT NYHETSBYRÅ­N ??
FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT NYHETSBYRÅ­N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway