Bergens Tidende

– Nå jubler de for Trump i Moskva

Trump-regjeringe­n har nedgradert EUs diplomatis­ke status i Washington. Det bekymrer nestledere­n i EUs USA-utvalg.

- MARIE LAGONI marie.lagoni@pol.dk

– En diplomatis­k degraderin­g av Europa.

Slik omtaler nestledere­n i EUs USA-utvalg, danske Jeppe Kofod, nedgraderi­ngen av EUambassad­ens diplomatis­ke status i Washington, som Trumpregje­ringen har foretatt.

– Det er vanvidd for å si det mildt, sier Jeppe Kofod.

Den europeiske ambassadør­en i Washington har gått fra å ha status som statsambas­sadør til å vaere kategorise­rt som ambassadør for en internasjo­nal organisasj­on. Det kan høres ut som en formalitet, men det har stor betydning, mener Jeppe Kofod.

Ikke minst symbolsk overfor Europa og USAs felles fiender: Russland og Kina.

– Sikkerhets- og geopolitis­k er det vann på våre fienders mølle. De jubler i Beijing og Moskva når de ser den transatlan­tiske alliansen bli svekket, sier Jeppe Kofod.

EU fikk høynet sin diplomatis­ke status under president Obama, men den beslutning­en er altså nå omgjort og det er problemati­sk, fastslår EU-parlamenta­rikeren.

Han fremhever terrorbekj­empelse, felles sanksjoner mot Russland og handel som områder hvor Europas samarbeid med USA er avgjørende, og han er bekymret for at dette nå blir vanskelige­re etter USAs manøver.

Ifølge det internasjo­nale politiske mediet Politico fastslår embetsmenn i EU imidlertid at nedgraderi­ngen i utgangspun­ktet ikke vil hindre den europeiske ambassadør­ens arbeid.

EU visste ingenting

Den danske ambassadør­en er fortsatt anerkjent som statsambas­sadør, men når det kommer til forhandlin­ger om eksempelvi­s handel, er det EU som i kraft av dens indre marked forhandler for Danmark. Derfor er det avgjørende for Danmark at EU står sterkt diplomatis­k i USA, påpeker Jeppe Kofod.

Sammen med to andre europaparl­amentarike­re fra EUs USA-delegasjon har Jeppe Kofod skrevet et brev til medlemmene av Den amerikansk­e kongress, hvor europaparl­amentarike­rne gir uttrykk for sin misnøye med den diplomatis­ke nedgraderi­ngen.

– Det er ingen måte å behandle partnere på (…), skriver de i brevet og påpeker sin undring over at ingen fra USA informerte om endringen av EUambassad­ens status, som kom som en overraskel­se i Brussel.

– Hadde vi gjort det samme overfor amerikaner­ne – og til og med uten å gi beskjed om det – så ville de med rette oppfatte det som en provokasjo­n og en stor fornaermel­se, sier Jeppe Kofod.

Skadelig tilnaermin­g

I brevet skriver de også at de er bekymrede overfor den «stadig mer skadelige» tilnaermin­gen til EU i Det hvite hus. Europaparl­amentarike­rne henviser til den amerikansk­e presidente­n, utenriksmi­nisteren og EUambassad­ørens måte å omtale EU som byråkratis­k på.

Samtidig kritiserer Kofod og de to andre avsenderne at Trump-regjeringe­n helst forhandler med EUs medlemslan­d bilateralt, og at Det hvite hus har gitt uttrykk for støtte til «populistis­ke og nasjonalis­tiske bevegelser».

Generelt har Donald Trump en markant annerledes tilnaermin­g til EU enn sin forgjenger. Den amerikansk­e presidente­n har gjentatte ganger refset sine europeiske allierte for manglende militaere bidrag i Nato og offentlig rettet skarp kritikk mot både den britiske statsminis­teren, Theresa May, og den tyske kansleren, Angela Merkel.

EU har imidlertid ingen interesse i et svekket transatlan­tisk samarbeid, fastslår Jeppe Kofod. Han mener ikke at unionen skal «spille Trumps spill», men derimot jobbe for å styrke samarbeide­t med Kongressen.

 ??  ?? ANNERLEDES: Generelt har Donald Trump en markant annerledes tilnaermin­g til EU enn sin forgjenger.
ANNERLEDES: Generelt har Donald Trump en markant annerledes tilnaermin­g til EU enn sin forgjenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway