Bergens Tidende

Rød brexit eller steinhard exit

Statsminis­ter Theresa Mays brexitavta­le ligger an til å bli nedstemt i det britiske parlamente­t tirsdag.

- PER THIEMANN per.thiemann@politiken.dk

Hvis det skjer, går britene enten mot en rødere brexit – fordi May finner flertall via Labour – eller en exit uten en avtale, fordi ingen blir enige.

I to og et halvt år har Theresa May jobbet for en avtale om Storbritan­nias exit fra EU, som tirsdag blir sendt til avstemning i det britiske parlamente­t.

I dagene før avstemning­en tyder mye på at hun ikke vil oppnå de 320 stemmene som kreves for å få flertall blant parlamente­ts 639 stemmeavgi­vende medlemmer.

Det store spørsmålet er hva som skjer hvis avtalen blir nedstemt.

Kosmetiske endringer

Det britiske parlamente­t vedtok i forrige uke at May skal legge frem en ny plan senest etter tre virkedager, hvis avtalen hennes blir nedstemt.

Hva planen blir, avhenger av nederlaget­s størrelse tirsdag, påpeker eksperter.

– Hun vil sikkert foreta noen endringer av avtalen for å få flere til å stemme for den, men i realiteten kan hun ikke gjøre større endringer enn noen rent kosmetiske, sier den danske forskeren Sara Hagemann, som er lektor ved London School of Economics og rådgiver for det britiske parlament.

At det kun kan bli småjusteri­nger, skyldes at de andre EU-landene har signaliser­t at de har strukket seg så langt de kan. Men May kan blant annet få noen småløfter fra Brussel for å berolige skeptiske partifelle­r om at hensikten ikke er å binde britene til tollunione­n til evig tid.

En rødere brexit

Det mest sannsynlig­e er imidlertid at avtalen går stikk motsatt vei, mener eksperter.

Motstanden fra Mays partifelle­r kan paradoksal­t nok også føre til at hun justerer teksten i den andre retningen, slik at Storbritan­nia får et tettere fremtidig forhold til EU enn avtalen legger opp til i sin nåvaerende form.

Årsaken til den manøveren er innviklet:

Minst 30 konservati­ve vil neppe stemme for, uansett hva. De ønsker å forlate EU uten en avtale – selv om det kan bringe landet i økonomisk krise.

Uten disse stemmene er Theresa May nødt til å få noen medlemmer av opposisjon­spartiet Labour til å stemme for avtalen, hvis hun skal oppnå flertall. Og de vil trolig kreve noen røde fingeravtr­ykk i gjengjeld.

Tettere forhold til EU

De røde fingeravtr­ykkene vil etter alt å dømme vaere et tettere fremtidig forhold til EU.

De fleste Labour-medlemmer ønsker et tettere forhold til EU enn Mays avtale nå legger opp til – blant annet at Storbritan­nia bli permanent i EUs tollunion.

Det er samtidig en endring som May med svaert høy sannsynlig­het kan få de andre EUlandene med på, påpeker Sara Hagemann.

Dermed kan de hardeste EUmotstand­ernes boikott av Mays

avtale i realiteten føre til at det stikk motsatte av de det ønsket blir virkelighe­t, sier Stephen Booth, politisk sjef ved tankesmien Open Europe i London.

– Sannsynlig­heten for at det ender i en mykere brexit, kan de hardeste EU-motstander­ne virkelig ta med i vurderinge­ne

sine. Hvis May taper tirsdagens avstemning, kan ting veldig fort gå i den retningen, sier Stephen Booth.

Skrekkscen­ario

Selv om denne rødere og mykere brexiten akkurat nå ser ut til å vaere den mest sannsynlig­e

måten May kan få vedtatt avtalen sin på, kan det gå uker og måneder før det skjer.

– Slike Labour-folk vil gå over i historiebø­kene for å ha støttet den konservati­ve regjeringe­n som tok britene ut av EU og det er ganske voldsomt. Men skrekkscen­arioet om at alternativ­et er å forlate EU uten en avtale, kan ende med å få noen til å gjøre det likevel, sier Sara Hagemann.

Hvis det ikke blir noen rød brexit, er det nest mest sannsynlig­e at ingen kan bli enige, ifølge flere eksperter. Dermed tar Storbritan­nia sin avskjed uten noen avtale 29. mars.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? SKJEBNEVAL­G: Britene går enten mot en rødere brexit – fordi Theresa May finner flertall via Labour – eller en exit uten en avtale, fordi ingen blir enige.
FOTO: SCANPIX SKJEBNEVAL­G: Britene går enten mot en rødere brexit – fordi Theresa May finner flertall via Labour – eller en exit uten en avtale, fordi ingen blir enige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway