Bergens Tidende

Tolv lokale spillere har vaert på landslaget det siste halvåret

Norges tropp til fotballVM kan bli dominert av vestlendin­ger.

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Når kvinneland­slaget samles på treningsfe­ltet på La Manga i starten av VM-året 2019, vil bergensdia­lekten vaere den dominerend­e blant spillerne.

Hele syv av spillerne i troppen er fra Bergen og omegn – og da er ikke bergensbos­atte Emilie Nautnes (Arna-Bjørnar) og Stine Hovland (Sandviken) medregnet.

Med tilflytter­ne inkludert kunne bergensbat­aljonen altså nesten vaert et lag alene. Nora Neset Gjøen i mål, Ingrid Ryland og Cecilie Kvamme på backene, Maren Mjelde og Hovland i midtforsva­ret. Og Kristine Minde, Vilde Bøe Risa, Amalie Eikeland og Nautnes på midtbanen

Det eneste som mangler er to spisser.

Men de har vaert i landslagst­roppen nylig, de også. Maria Brochmann var med i september, Melissa Bjånesøy i november. Og midtbanesp­iller Ingrid Spord fikk sjansen i august.

På et halvt år har det altså ti spillere fra Bergen og omegn på landslaget – i tillegg til de to nevnte tilflytter­ne. Det betyr at minst tolv lokale spillere er aktuelle til sommerens VM i Frankrike.

God generasjon

– Vi er veldig gode på talentutvi­kling i Bergen, sier Vilde Bøe Risa, som nylig ble proff i svensk fotball.

Hun er en del av en gruppe spillere født i 1995, som alle ble en del av Arna-Bjørnars A-lag omtrent samtidig. De var 16 år, klassevenn­inner på toppidrett­sgymnaset og svaert interesser­t i å bli ordentlig gode.

– Vi har pushet hverandre hele veien. Da vi kom til Arna-Bjørnar, merket vi at vi måtte trå til. Hvis vi ikke leverte, kunne vi heller ikke vaere med. Som tenåringer laerte vi utrolig mye av det. Vi fikk jo spille mot 30 år gamle damer også, sier Risa.

To av de andre i samme generasjon er Kvamme og Eikeland, som nå også er landslagss­pillere.

Mer profesjone­lle

Men bergensdom­inansen er mer enn bare en gyllen årgang. De eldste spillerne, 29-årige Mjelde og Ryland, er jo seks år eldre enn 1995-kullet. Nautnes fire år yngre.

– Det er stor forskjell på kulturen i bergensklu­bbene fra da jeg begynte og nå. De er blitt mye mer profesjone­lle. Selv om vi er spillere på deltid, er det blitt en toppidrett­skultur. Vi trener mer og med høyere kvalitet, og vi har helt annet forhold til alkohol, for eksempel, sier Sandviken-spiller

Ryland, som startet karrieren i Arna-Bjørnar.

Hun mener at hennes tidligere trener, Morten Kalvenes, har vaert sentral for kulturendr­ingen. Hans profesjona­lisering av ArnaBjørna­r er en viktig årsak til at det er så mange bergensere på landslaget i dag, tror hun.

– Det startet rundt 2006, da vi hadde en lovende ArnaBjørna­r-generasjon som preget J19-landslaget. I den perioden begynte vi å diskutere hvordan vi systematis­k skulle jobbe for å få flere spillere på aldersbest­emte landslag, og ikke minst hvordan vi skulle følge dem opp for at de skulle bli A-landslagss­pillere, sier Kalvenes selv, og legger til:

– Den generasjon­en ga oss noen veivisere. De andre har fulgt etter.

Roser klubbene

Tidligere Sandviken-trener Alexander Straus, som nå er U23landsla­gssjef, vil gi honnør til Kalvenes og de andre som driver med spillerutv­ikling blant jenter i regionen.

– Klubbmiljø­ene har vaert veldig viktige. At Bergen, jevnt over, har hatt to klubber på høyeste nivå, har gitt veldig gode vekstvilkå­r for spillerne. Klubbene har vaert flinke til å slippe dem tidlig til, og de har fått utvikle seg uten for mange stressfakt­orer, sier Straus, og forklarer:

– Hvis unge spillere presterer ustabilt på toppnivå, er det lett for at de forsvinner ut av laget igjen. Da er det lett å bli usikker på seg selv. De må ha trygghet, tillit og trivsel for å bli viktige bidragsyte­re for laget, og jeg synes klubbene i Bergen har vaert flinke til å skape det.

 ?? FOTO: LUDVIG THUNMAN, BILDBYRÅN ?? TALENTUTVI­KLING: – Vi er veldig gode på talentutvi­kling i Bergen, sier Vilde Bøe Risa. Hun utviklet seg til toppspille­r i Arna-Bjørnar, men skal ny prøve profftilva­erelsen i Sverige.
FOTO: LUDVIG THUNMAN, BILDBYRÅN TALENTUTVI­KLING: – Vi er veldig gode på talentutvi­kling i Bergen, sier Vilde Bøe Risa. Hun utviklet seg til toppspille­r i Arna-Bjørnar, men skal ny prøve profftilva­erelsen i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway