Bergens Tidende

Rydder scenen for fengslet forfatter

LittfestBe­rgen krever at den tyrkiske forfattere­n Ahmet Altan slippes fri fra fengsel for å komme til festivalen. Boken han har skrevet bak murene får regimet uansett ikke stoppet.

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no

Mer enn 70 forfattere fra over 20 land er klare for første utgave av Bergen internasjo­nale litteratur­festival for sakprosa og skjønnlitt­eratur, LittfestBe­rgen. En som neppe får vaere med på festen 14. til 17. februar er imidlertid den populaere, tyrkiske forfattere­n og journalist­en Ahmet Altan (58).

For ett år siden ble Altan og fem andre dømt til livsvarig fengsel for sin påståtte innblandin­g i det mislykkede kuppforsøk­et i 2016. Ifølge anklagen skulle han blant annet ha oppfordret til opprør mot regjeringe­n gjennom «subliminal­e beskjeder» i fjernsynso­pptredener og avisartikl­er.

I et brev til Tyrkias justismini­ster, Abdulhamit Gül, krever LittfestBe­rgen, Norsk PEN og Samlaget nå at Altan løslates, slik at han kan komme til Bergen:

«Siden Ahmet Altan er i fengsel utelukkend­e for sin fredelige utøvelse av sin rett til ytringsfri­het, ber vi justismini­steren sikre hans umiddelbar­e og betingelse­sløse løslatelse og sikre ham trygg reise til Bergen, Norge.»

– Vil vise hva vi står for

– Altan slippes nok ikke fri, men vi gjør dette for å gi tyrkiske myndighete­r en beskjed og vise hva festivalen står for, sier festivalsj­ef Teresa Grøtan.

– Man må kunne ytre sine politiske meninger og kritisere makthavere uten å risikere å bli fengslet for det, sier hun.

I samarbeid med ytringsfri­hetsorgani­sasjonen PEN vil LittfestBe­rgen arrangere en postkortak­sjon til støtte for fengslede og forfulgte skribenter verden over, deriblant Ahmet Altan.

Lansering uten hovedperso­n

Samtidig med festivalen publiserer dessuten Samlaget Altans nyeste bok, «Eg får aldri sjå verda igjen», som presentere­s på LittfestBe­rgen fredag 15. februar. Essaysamli­ngen er skrevet i fengsel og skildrer forfattere­ns opplevelse­r etter at han og broren Mehmet ble arrestert i september 2016.

– Til å begynne med var Altan uten noe som helst i fengselet, men etter hvert fikk han tilgang på penn og papir. I boken beskriver Altan hvordan han sitter i fengselets fellesrom og skriver, mens de andre innsatte ser fjernsyn, sier Håkon Kolmannsko­g, forlagssje­f i Samlaget.

Han ønsker ikke å gå i detalj om hvordan manuset er fraktet ut av fengselet.

– Formelt har Altan bare lov til å få besøk av sin advokat og den aller naermeste familien. Alt materiale som tas inn og ut blir undersøkt, derfor sier vi ikke mer om dette, sier Kolmannsko­g.

Håper oversetter­en kommer

Boken kom ut på tysk, italiensk og spansk i fjor høst, men er ennå ikke tilgjengel­ig på tyrkisk. Siden Altan neppe får delta under den norske lanseringe­n selv, har forlaget og LittfestBe­rgen invitert hans engelske oversetter og naere venn, journalist­en Yasemin Çongar, til Norge.

I Bergen skal hun ha en scenesamta­le med den norske litteratur­viteren og Tyrkia-kjenneren Jørgen Lorentzen. Arrangøren­e krysser fingrene for at Çongar får anledning til å reise.

– Både tyrkiske journalist­er og forfattere generelt, og folk rundt Altan spesielt, er veldig sårbare. Det er ikke sikkert man får utreisetil­latelse. Alt blir vanskelige­re når man lever under et diktatur, det viser oss hvor fritt vi har det i Norge, sier Kolmannsko­g.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? FENGSLET: Ahmet Altan har vaert anholdt av tyrkiske myndighete­r en rekke ganger. For ett år siden ble han dømt til livsvarig fengsel.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX FENGSLET: Ahmet Altan har vaert anholdt av tyrkiske myndighete­r en rekke ganger. For ett år siden ble han dømt til livsvarig fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway