Bergens Tidende

Hordfast må bygges nå

Mellom Jaeren og Nordhordla­nd bor det 400.000 arbeidstak­ere som alle kan bli en del av et solid, sammenheng­ende arbeidsmar­ked.

- HENRIK ENGEVIK HATLEVIK Leder, Stord Unge Høyre

HORDFAST VIL GI en reisetid på 45 minutter mellom Stord og Bergen. Dette er en reduksjon på hele 80 minutter. Ikke bare er det praktisk, men Hordfast vil føre til både vekst i både naeringsli­vet, arbeidsmar­kedet og økonomien.

Slik Hordfast er planlagt vil bilveien bestå av en firefelts motorvei med fartsgrens­e 110 km/t. I tillegg til effektivis­eringen i reisetid, har dette en positiv miljøgevin­st. Biler i jevn fart slipper ut mindre miljøskade­lige gasser enn biler i varierende fart med stopp. Typisk for dette er tomgang i fergekø og varierende akselerasj­on på dårlige veier.

Med broen vil man få levelig pendletid mellom Bergen og Leirvik sentrum, og det vil bli enklere for arbeidstak­ere i distrikten­e å ta jobb i byen – og omvendt. Dette skaper vekst i et helt nytt arbeidsmar­ked, noe som er positivt for både arbeidstak­erne, bedriftene og samfunnsøk­onomien.

PROFESSOR FRANK Aarebrot beskrev i et intervju i 2017 med Os og Fusaposten at de små samfunnene og distrikten­e ligger som perler oppover vestlandsk­ysten, og at Hordfast vil binde disse perlene sammen på en snor som sikrer handel og andre utveksling­er mellom alle disse.

Fra Stavanger i sør til Måløy og Florø i nord har vi alt fra den svaert lønnsomme oljenaerin­gen til klippfiskn­aeringen som selger fisk til blant annet Italia og Spania. Det å binde sammen et nettverk av disse naeringene vil forme en ekstremt sterk og lønnsom vestlandsr­egion. Mellom Jaeren i Sør og Nordhordla­nd i nord bor det 400.000 arbeidstak­ere. Med Hordfast kan alle disse arbeidspla­ssene bli et solid, sammenheng­ende arbeidsmar­ked.

ET FERGEFRITT E39 gjennom hele fylket vil også føre til en mye mer forutsigba­r og stabil ferdsel for de reisende. I starten av januar 2019 har vi fått bekreftet, gjennom nesten daglige, innstilte fergeavgan­ger på grunn av defekte ferger, dårlig vaer og forsinkels­er i produksjon av nye fartøy, at ferger ikke alltid er til å stole på.

Hordfast blir høyt prioritert av Regjeringe­n, og i Nasjonal Transportp­lan ligger det inne til sammen 19 milliarder kroner for perioden 2018–2029 til bygging og finansieri­ng av prosjektet. Statsminis­ter Erna Solberg har uttalt at byggestart av Hordfast innen 2022 er realistisk dersom kostnadene kan reduseres.

SOMMEREN 2017 LA Statens vegvesen ut en prognose som viste at prosjektet da ville ha en prislapp på 35 milliarder kroner. Arbeidet med å få kostnadene til å synke er fortsatt i full gang, og Statens vegvesen antyder allerede nå at man kan komme under en pris på 30 mrd. kroner.

Jeg har lenge sagt med et glimt i øyet at Hordfast er et så viktig prosjekt, med så stor gevinst for samfunnet, at om jeg så må begynne å bygge broen over fjorden med mine egne hender, er jeg villig til å gjøre det. Jeg håper på det sterkeste at jeg får vaere med på starten av dette store og viktige byggeprosj­ektet. Og det snarest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway