Bergens Tidende

Bompenge-mareritt

Utviklinge­n av Hordfast kan koste bilistene en million kroner i bompenger hver dag i 40 år.

- ELISABETH JEBSEN MAREK

Rådal

EN STERK DRIVKRAFT for å bygge Hordfast er å omgjøre Hordaland og Rogaland til en arbeidsmar­kedsregion. Folk skal på daglig basis kunne pendle for eksempel mellom Bergen og Stord. Det skal bli kort reisetid mellom Bergen og Stavanger, og en reise på veien skal kunne konkurrere med fly både når det gjelder tid og kostnader. I tillegg har det vaert argumenter­t for at Hordfast vil gi økt transport av varer som vil gjøre at Vestlandet vil blomstre.

I TAKT MED fokus på klima og at de gigantiske kostnadene­s realiteter går opp for folk flest, ser det ut til at motstanden mot broen øker. Til og med Vegdirekto­ratet vil nå utrede å bruke hyppige, utslippsfr­ie ferger istedenfor bro over Bjørnefjor­den.

Hvorfor et tungt fagdirekto­rat velger å bruke tid på å vurdere alternativ­er til fergefri vei vet de nok best selv, men jeg ser umiddelbar­t argumenter som gjør at bro neppe er løsningen, verken for folk eller samfunn.

Hordfast er kostnadsbe­regnet til 35 milliarder. Det skal dekkes gjennom et spleiselag mellom skattebeta­lere over hele landet og bilistene som bruker veien. 14 milliarder skal dekkes inn lokalt av bompenger.

Statens vegvesen og lobbyorgan­isasjonen «Hordfast» åpner nå for å utvide bompengepe­rioden til 40 år med bompenger. Det betyr at det årlig skal dekkes inn 350 millioner kroner. Det er nesten en million pr. dag – i 40 år!

I dag er trafikkgru­nnlaget 2900 biler pr. døgn. Hvis tallet skal øke vesentlig må det vaere fordi folk vil pendle når broen kommer. Avhengig av trafikkgru­nnlag og bompengepe­riode kan pendlere måtte betale 132.000,-, eller ned til i beste fall 32.000,- pr. år i bompenger bare for å bruke Hordfast. Da regner jeg 200 arbeidsdag­er per år for pendlere.

BRUK AV ELBILER med lavere takster er ikke tatt med i regnestykk­et og vil svekke bompengein­ntjeningen. Pendler du mellom Åsane/Bergen sentrum og Stord vil bompenger mellom Rådal/ Svegatjørn og Bergen sentrum komme i tillegg. Da skal du enten allerede vaere ganske rik eller få en solid lønnsøknin­g for å velge denne pendlerrut­en.

Miljøargum­entet om at Hordfast vil erstatte forurensen­de flyreiser fremstår mer som et lite realistisk markedsfør­ingstriks enn en realitet.

Hvis vi legger sammen alle driftsutgi­fter til bil og bompenger som må betales på en reise mellom Bergen og Stavanger, er jeg ikke sikker på at de kan konkurrere med flyprisene. Norwegian oppgir i dag en billettpri­s til 429 kroner mellom Bergen og Stavanger.

LASTEBILEI­ERNE, SOM represente­rer naeringsli­vet på veiene, kjører allerede en omvei fordi det blir for dyrt å kjøre over Hardangerb­rua. Tror vi virkelig at de vil bidra til å øke trafikkgru­nnlaget på broen over Bjørnefjor­den? Det de ønsker er å få hviletid på fergen, og de sier klart at de ikke ønsker broen.

Nylig så vi også at laksen fra fjordene nå skal transporte­res på klimavennl­ige båter på sjø direkte fra merdene til foredlings­bedrifter på kontinente­t. Alt dette bidrar til å trekke både trafikkgru­nnlaget og samfunnsny­tten ned.

NORGE HAR VERDENS nest lengste kystlinje, og verdens kanskje vakreste fjorder. Sjøveien, som er 103.000 kilometer, ligger der ferdig bygget, vedlikehol­dsfri og klar til å bli tatt i bruk. Med ny, miljøvennl­ig teknologi er dette fremtiden.

Sjøveien har gjort Bergen til den internasjo­nale handelsbye­n den er. Den har gjort Norge til en maritim stormakt. Den har gjort Bergen konkurrans­edyktig og knyttet byen til verden i århundrer. Hvorfor ikke fortsette å utvikle det?

1,4 milliarder er allerede brukt til planleggin­g av Hordfast. Nå er det på tide å stoppe. Planleggin­gspenger skal vel også dekkes inn av skattebeta­lerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway