Bergens Tidende

FORMUESSKA­TT:

Det er egentlig passende at den gjenforent­e regjeringe­n er blå, gul og grønn. Skattemess­ig er den nemlig en blåveis.

- ANNE ROKKAN annerokkan@gmail.com Økonomistu­dent ved NHH

HØYRES FINANSPOLI­TISKE TALSPERSON Henrik Asheim krever at kutt i formuesska­tten må vaere ett av partiets gjennomsla­g i regjerings­forhandlin­gene. «En flertallsr­egjering har muligheten til å sikre en langt større forutsigba­rhet for naeringsli­vet», sa han til Dagens Naeringsli­v.

Ideen bak formuesska­tten er enkel: dersom du har formue, på mer enn 1,5 millioner kroner, skal du betale en skatt av den. Bare 25 prosent av verdien på primaerbol­ig teller med, og 80 prosent av aksjeverdi­en.

Det er saerlig tre argumenter som blir brukt for å kutte i denne skatten.

FOR DET FØRSTE kan det vaere sånn at dersom de med formue får beholde mer av den selv, vil de investere pengene og skape flere arbeidspla­sser.

For det andre reagerer mange på at skatten rammer små bedrifter i oppstartsf­asen, og på denne måten hemmer naeringsli­vet.

For det tredje rammer ikke skatten utenlandsk­e eiere. Norskeide bedrifter må dermed betale utbytte, utenlandse­ide kan la pengene stå i bedriften.

Argumentet om investerin­g og arbeidspla­sser, viser seg ofte å vaere ønsketenkn­ing. Det finnes faktisk ikke noe som helst bevis for at en reduksjon i formuesska­tten øker investerin­gene.

I EN FERSK RAPPORT fra i høst, av SSB-forsker Geir H.M. Bjertnaes, klarer man ikke å påvise økte investerin­ger etter at den sittende regjeringe­n gjennomfør­te en skatterefo­rm hvor mye av skattepres­set på de rikeste forsvant. De rike ble altså rikere, uten å investere i nye arbeidspla­sser.

BEKYMRINGE­N for at små bedrifter skal slukes av formuesska­tt i oppstartsf­asen, er også overdreven. I en studie fra 2014 ble over 70.000 små og mellomstor­e bedrifter studert. Bare 0,01 prosent av bedriftene som var fem år eller yngre hadde eiere som betalte formuesska­tt, og blant disse var likviditet­en bedre enn der eierne ikke gjorde det.

En masteroppg­ave fra NHH i 2015 viste at formuesska­tten bare utgjorde to prosent av utbyttet for såkalte gasellebed­rifter, altså unge, raskt voksende selskaper. Begge studiene konkludert­e med at formuesska­tten var treffsikke­r.

ARGUMENTET MED at norske eiere beskattes mens utenlandsk­e slipper unna, virker i utgangspun­ktet rimelig, men må ses i sammenheng med hva norske formuer ellers skulle vaert investert i. Aksjer verdsettes i dag med 80 prosent av markedsver­dien.

Dersom norske eiere selger seg ut av bedrifter fordi de ikke klarer å betjene formuesska­tten, ender de bare opp med å måtte betale formuesska­tt for 100 prosent av verdiene de får ut.

Det er derfor ikke sannsynlig at norske eiere skulle ønske å selge seg ut av norsk naeringsli­v for å redusere skattetryk­ket – tvert imot.

OG HER VIRKER DET som om mye av formuesska­ttens opprinneli­ge formål ofte blir glemt. Dens intensjon er ikke bare å omfordele ressurser i samfunnet, men i tillegg å omfordele bedrifter fra dårlige, til gode investorer: Klarer du ikke å drive lønnsomt, blir formuesska­tten svaert dyr.

Dermed overlever bedrifter som klarer å drive godt, fremfor de med lav avkastning. Dette er nådeløst, men helt i tråd med grunnlegge­nde kapitalism­e. Der er det ingen tragedie at en eier som ikke klarer å holde en bedrift lønnsom må selge seg ut. Det er tvert imot rettferdig, og sunn samfunnsøk­onomi.

HØYRESIDEN­S BEKYMRING over farene ved formuesska­tten er altså sterkt overdrevet. Konsekvens­ene av økt ulikhet er derimot gruelig åpenbare. Vi ser resultaten­e av dette over hele kloden, men nylig fikk vi også en kraftig påminnelse fra Europa.

Etter at Frankrikes president Emmanuel Macron ble valgt i 2017, argumenter­te han for at formuesska­tten måtte fjernes, fordi landet var avhengig av investerin­ger fra landets rikeste.

PROBLEMET ER IGJEN at denne sammenheng­en ikke viser seg å stemme. Macron fjernet likevel skatten for de formuende, før han la til en miljøskatt på drivstoff, som rammet millioner av fattige franskmenn hardt. RESULTATET ble dramatiske opptøyer i ukevis i Paris før jul, med støtte fra over 80 prosent av befolkning­en. Macron måtte til slutt gi etter for protestene og fjernet miljøskatt­en, uten av det hjalp noe saerlig på humøret til de rasende folkemasse­ne.

Nå er det riktignok store forskjelle­r på norske og franske sosioøkono­miske forhold, men vi skal ikke vaere blinde for tendenser, og de én prosent rikeste av oss eier nå 20 prosent av all formue i Norge. Også barnefatti­gdommen har økt betydelig de siste årene, noe som har fått KrF til å gå til forhandlin­gsbordet med krav om økt barnetrygd.

Samtidig har de altså foreslått kutt i formuesska­tten. Ifølge kilder DN har snakket med, vil dette kuttet alene medføre 690 millioner kroner i tapte inntekter.

HENRIK ASHEIM mener regjeringe­n bør si nei til nye velferdsgo­der og heller senke nivået på formuesska­tten. Og oppi det hele står statsminis­teren på TV og ber kvinner føde flere barn – saerlig de med spesielle behov.

Nå er riktignok det foreslåtte skattekutt­et forholdsvi­s lite, men symbolikke­n er sterk, og regjeringe­n glemmer en viktig ting: det er ikke arbeidende kapital som driver dette landet fremover – det er det arbeiderne som gjør.

Det er dessuten en stor, fet løgn at landets rikeste trenger skattelett­e for å ønske å gjøre økonomisk suksess i eget liv. Jeg skulle likt å se den milliardae­ren som blir så fornaermet over noen desimaler høyere formuesska­tt at hen heller avstår fra å tjene penger overhodet.

DET ER EGENTLIG passende at den gjenforent­e regjeringe­n er blå, gul og grønn. Skattemess­ig er den nemlig en blåveis for velferdssa­mfunnet.

Det er egentlig passende at den gjenforent­e regjeringe­n er blå, gul og grønn. Skattemess­ig er den nemlig en blåveis for velferdssa­mfunnet.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX ?? UT PÅ TUR: Statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg har samlet finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen, kulturmini­ster og Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad på Granavolle­n på Hadeland. Ett av temaene i regjerings­forhandlin­gene er skattenivå­et.
FOTO: CORNELIUS POPPE, SCANPIX UT PÅ TUR: Statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg har samlet finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen, kulturmini­ster og Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad på Granavolle­n på Hadeland. Ett av temaene i regjerings­forhandlin­gene er skattenivå­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway