Bergens Tidende

Bergenspop på sitt aller, aller beste

Etter utgivelsen av den nye platen er det ingen grunn til å gjemme seg bort lenger.

- ANMELDT AV EINAR ENGELSTAD

DET VAR RIKTIGNOK bare halvfullt i Hulen fredag kveld, da den bergenske trioen Alibiet hadde såkalt sleppefest for debutalbum­et «Lyset der eg bor». Men basert på publikums mottakelse denne kvelden, burde bandet absolutt se våren lyst i møte. Bortsett fra to beskjedne opptredene­r på Bergenfest i 2015 og 2016, har bandet knapt vaert å se på scenen siden de slapp sin første singel «Aleine» for fire år siden. Men etter utgivelsen av den nye platen er det ingen grunn til å gjemme seg bort lenger. «Dristig og berusende bypop» konkludert­e Petter Lønningen i BT i sin anmeldelse, og ga karakteren fem hjerter. Etter fredagens konsert er det bare å si seg hjertens enig.

NÅ ER PÅ INGEN måte medlemmene noen ubeskrevne blad innen bergensroc­ken. Gitarist Eirik Utne har fartstid både fra Kiss Kiss King Kong og Divisjonen, mens bassist Ole Gunnar Eikeland har spilt med både Divisjonen og Babe Rawlins.

Det er likevel vokalist og frontfigur Maylen Rusti som utvilsomt er det sterkeste kortet. Hun er heller ingen nybegynner i faget. «Heartmachi­ne» het debutalbum­et hennes, som kom ut for fem år siden – men uten større kommersiel­l suksess. Riktignok hadde hun liten hit på NRK P3 med singelen «Changing», men det er først med «Lyset der eg bor» at hun virkelig får vist hva hun er god for.

NÅ HAR HUN nemlig droppet den engelske språkdrakt­en til fordel for morsmålet bergensk. Kombinasjo­nen bergensdia­lekt og en klokkeklar stemme gjør at hun fremstår med en helt unik identitet. Det klinger ganske enkelt annerledes enn den store hopen av talentfull­e, norske, kvinnelige artister.

Etablerte navn som Silja Sol, Bendik og kanskje også Razika er likevel artister det kan vaere fristende å sammenlikn­e med. Ikke minst på grunn av den uforfalske­de dialekten og de jordnaere og lett naive tekstene. Men Alibiet har på mange måter et mer rendyrket poputtrykk enn de forannevnt­e.

SOM KONSERTBAN­D er Alibiet atskillig mer organisk enn hva elektropop­sounden på albumet skulle tilsi. Ekte gitarer, bass og trommer i tillegg til synth. Denne kvelden hadde trioen også med seg ekstra musikere i form av Einar Olsson bak trommene og Fredrik Vogtsborg på tangenter.

Alle låtene er kanskje ikke like spennende, men nivået må sies å vaere overrasken­de høyt. Til gjengjeld er enkelte av de beste av det irriterend­e slaget som sitter kontant i øret og blir vaerende der. Sanger som du ikke får ut av hodet, men lurer på hva du går og nynner på ut på kvelden. I skrivende stund går fremdeles låten «Aldri tilbake» og surrer i ørene mine.

EKSTRANUMM­ERET VAR for øvrig kveldens eneste coverlåt. En nedstrippe­t utgave av Veronica Maggios «Sergels torg», som i Maylen Rustis oversettel­se hadde fått navnet «Bergen by». En tittel som både oppsummere­r Alibiet og ikke minst bandets sound. For dette er bergensk pop på sitt aller, aller beste.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? STERKT: Vokalist og frontfigur Maylen Rusti er utvilsomt er det sterkeste kortet i den bergenske trioen Alibiet, skriver Einar Engelstad.
FOTO: ØRJAN DEISZ STERKT: Vokalist og frontfigur Maylen Rusti er utvilsomt er det sterkeste kortet i den bergenske trioen Alibiet, skriver Einar Engelstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway