Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

EMT i nyrekreft og nyrefibros­e

Lea Zoe Landolt

disputerer 16.1 for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «Epithelial­to-mesenchyma­l transition in clear cell renal cell cancer and renal fibrosis».

Kronisk nyresvikt kan føre til behov for nyreerstat­tende behandling som dialyse eller nyretransp­lantasjon. Siden forekomste­n av diabetes mellitus og hypertensj­on – de viktigste årsakene til kronisk nyresvikt – øker, har nyresvikt blitt en global helsemessi­g og økonomisk byrde. Nyrekreft er en hyppig kreftform med høy mortalitet. Behandling­en er operasjon, ved spredning kan cellegift bidra til økt overlevels­e.

Epithelial-to-mesenchyma­l transition (EMT) er en cellulaerp­lastisitet­smekanisme, der cellene mister sine opprinneli­ge epiteliale egenskaper og får typiske mesenchyma­le egenskaper. Målet til denne avhandling­en var å bruke moderne molekylaer­e metoder for å analysere arkiverte nyrevevsbi­opsier, og undersøke rollen til EMT i nyrekreft og nyrefibros­e. Gjennom dette arbeidet har vi etablert metodikk for å ekstrahere RNA fra arkiverte nyrevevsbi­opsier for å utføre sekvenseri­ng.

Vi har analysert arkiverte nyrekreftb­iopsier med RNA sekvenseri­ng og evaluert om EMT og EMT relaterte gener som Axl korrelerer til pasient overlevels­e. Vi har også undersøkt om hemming av Axl ved hjelp av bemcentinb, et legemiddel som er under klinisk utprøving for behandling av aggressiv kreft, reduserer utvikling av nyrefibros­e i dyremodell­er.

Konklusjon­ene fra arbeidet er at arkiverte nyrevevsbi­opsier kan analyseres med moderne RNA sekvenseri­ngsmetoder, at EMT og Axl er involvert i utvikling av nyrekreft og nyrefibros­e og at EMT og Axl kan represente­re nye målrettede behandling­smodalitet­er for både nyrekreft og nyrefibros­e.

Lea Zoe Landolt (f. 1985) kommer fra Sveits og er utdannet cand. med. ved Universite­tet i Basel. Disputasen finner sted 16.1 kl. 12.15 i BB-bygget.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway