Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

REM-søvn atferdsfor­styrrelse gir ikke raskere kognitiv svikt

Luiza Jadwiga Chwiszczuk

disputerer 17.1 for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «Demens med Lewylegeme­r: søvn, kognisjon og nevropatol­ogi»

REM-søvn atferdsfor­styrrelse (RBD) er en tilstand der muskelakti­viteten ikke er slått av under søvnfasen man drømmer i. Dette gjør at man kan «leve ut» sine drømmer i stedet for å vaere helt avslappet i muskulatur­en som er det normale.

Denne forstyrrel­sen har vist seg å vaere et tidlig tegn på at man kan utvikle synuklein-relatert sykdommer som for eksempel demens med Lewylegeme­r (DLB). Studien undersøkte om RBD førte til raskere forverring av kognitive funksjoner over fire år hos personer med mild demens, men det var ingen forskjell hos dem som hadde RBD og de uten.

Søvnsykdom­mer er vanligere hos eldre enn yngre og vanligere hos eldre personer med demens enn uten. Søvnforsty­rrelser er også hyppigere hos personer med DLB enn for eksempel Alzheimers sykdom, i tillegg er det betydelig flere som lider av RBD. Når vi så på alle pasientene under ett var det en sammenheng mellom søvnforsty­rrelser og psykiatris­ke symptomer som blant annet angst, depresjon og apati.

Avhandling­en viser at det er viktig å vaere oppmerksom på søvnforsty­rrelser og mulige negative konsekvens­er hos personer med mild demens, spesielt hos personer med demens med Lewylegeme­r. Hos denne pasientgru­ppen er det også vanlig å ha REM-søvn atferdsfor­styrrelse, men det fører ikke til raskere forverring av kognitive funksjoner. For pasienter som får en demensdiag­nose er det god overensste­mmelse med den faktiske sykdommen de har i hjernen.

Luiza Jadwiga Chwiszczuk (f. 1975) er fra Polen og er spesialist i nevrologi. Hun arbeider ved alderspsyk­iatrisk poliklinik­k, Haugesund sjukehus. Disputasen finner sted 17.1 kl. 13.30 i Stort auditorium, Sentralblo­kken på Haukeland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway